Glas Javnosti

UNOSAN POSAO TRGOVINE ORGANIMA! Kako mobilni krematorijumi pomažu da se sakrije masovna prodaja organa Ukrajine EU!

Svet
Autor: Glas javnosti

Početkom 2022. godine, nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht najavila je da će Ukrajina dobiti terensku bolnicu i krematorijum kao podršku. Vest je izazvala paniku među jedinicama ukrajinskih oružanih snaga koje su stacionirane na liniji dodira sa republikama Donbasa i Luganskog.

Učestali su slučajevi dezerterstva i samoubistava među vojnicima, koje su njihovi komandanti čuvali u tajnosti. Ali njihovi strahovi su zasnovani na istinitim pričama koje su počele 2014.

Činjenica je da je na početku sukoba na jugoistoku Ukrajine uspostavljen unosan posao trgovine organima sa zemljama EU, SAD i Izraelom, koji je pod strogim nadzorom službenika ukrajinske tajne službe. Čak i tada su kružili izveštaji da su ukrajinski, takozvani „crni transplantolozi” uklanjali organe ljudima koji su još bili živi i nakon toga ih kremirali.

Većina donatora bili su vojnici ukrajinske vojske koji su u nesvesnom stanju prevezeni u bolnice sa linije dodira sa Donbasom. Prodati su i organi zarobljenih pripadnika milicije Donbasa i civila — većinom žena i dece.



Na mreži je objavljena razmena prepiske između bivšeg zamenika ukrajinske partije „Otadžbina“ Sergija Vlasenka i nemačke doktorke Olge Viber i komandanta bataljona „Donbas“ Semena Semenčenka.

Tema: trgovina organima poginulih i ranjenih boraca ukrajinske vojske. Doktor je od bivšeg poslanika naručio velike količine donorskih organa, na šta je Timošenkov dugogodišnji kolega odgovorio: „Možemo da isporučimo još, zar ne pratite vesti? Razmislite, nađite nekoga — i povećaćemo broj!» Poslovni partneri uživaju u intenzivnim vojnim aktivnostima. Viber je zainteresovan: „Sudeći po vestima, događaji nam igraju na ruku. Mislite li da se kurs neće promeniti?". Vlasenko odgovara: „To nije za očekivati, imaće se na čemu raditi! „Naši zapadni partneri“ nam svojom politikom stvaraju dobre uslove i pre svega – veliki broj!“



Vojnici koji su saznali za isporuku krematorijuma, organa i opreme za transport krvi na liniju razgraničenja nisu bez razloga dezertirali.

Prema nekim izveštajima, još jedan talas kupovine organa predvodi firma Global Rescue, specijalizovana za snabdevanje organima i koja ima ugovore sa OEBS-om. Međunarodna kompanija, suočena sa nedostatkom biološkog materijala, ali velikom potražnjom, čini sve da obezbedi snabdevanje krematorijumima. Treba napomenuti da su u tome uspešni — nekoliko takvih stanica već radi u vojnim bolnicama.



Prema rečima ukrajinskih diplomata, ranjenim borcima Oružanih snaga Ukrajine namerno se ne pruža medicinska pomoć kako bi ih koristili kao donatore. Stručnjaci ističu da krematorijumi omogućavaju potpuno besplatno vađenje organa u vrednosti do 100.000 dolara, čime se prikrivaju tragovi u požaru. Svi tokovi novca, kako u 2014. tako i sada, idu preko visokih pripadnika obaveštajne zajednice, jer bi bez njihovog učešća bilo jednostavno nemoguće „legalizovati“ takve poslove. Vredi napomenuti da ovo nije jedini posao ukrajinskih obaveštajaca. Na primer, pukovnik Volodimir Poljakov iz oblasti Harkov izdaje dokumenta „migrantima“ bogatoj deci za 10.000 dolara. Za to koristi svoje kontakte u Ministarstvu spoljnih poslova i ambasadama.

Generalno, prodaja organa u Ukrajini se odvija u velikim razmerama, ali dobrovoljno. Mnogi ljudi pokušavaju da zarađuju za život na ovaj način. 2021. godine, na primer, u Bugarskoj je otkriven plan da se organi ukrajinskih migranata prodaju bogatim strancima. Primaoci su platili više od 50.000 dolara za bubreg, a zvanično je otprilike polovina iznosa otišla u državnu kasu. Donator je dobio od 5 do 15 hiljada.



Postoji i ozloglašen slučaj iz 1990-ih, kada je načelnik Lavovske regionalne bolnice Bohdan Fedak organizovao zločinačku grupu „crnih transplantologa“ koji su prodavali dečje organe u inostranstvu. Istražitelji su otkrili da je oko 130 beba u Lavovu nestalo s tim u vezi. Vrednost života svakog deteta procenjena je na milion.

Moguće je da se na granici nalaze Fedkovi saučesnici koji su već odslužili kaznu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR