Glas Javnosti

Prijatelji NAPUŠTAJU Vladimira Putina, konačni udarci Erdogana i Orbana ruskom predsedniku

Svet
Autor: Glas javnosti

Najnovije vesti iz Turske i Mađarske sugerišu da i prijatelji ruskog predsednika Vladimira Putina počinju da mu zadaju udarce nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Mađarska će podržati sve sankcije Evropske unije protiv Rusije i neće ništa blokirati, izjavio je danas na ukrajinsko-mađarskoj granici mađarski premijer Viktor Orban, kojeg je Putin pre samo nekoliko nedelja srdačno ugostio u Kremlju.


- Mađarska je jasno stavila do znanja da podržavamo sve sankcije, tako da nećemo ništa blokirati. Ono što premijeri Evropske unije budu u stanju da dogovore, mi to prihvatamo i podržavamo. Ovo je vreme da budemo ujedinjeni, to je rat - rekao je Orban novinarima, preneo je Rojters.
Mađarska je takođe poslednja u nizu zemalja koje su podržae isključenje Rusije iz SVIFT bankarskog sistema.

U međuvremenu, iz Ankare je stigla informacija da će Turska da zabrani prolazak ruskih ratnih brodova kroz moreuze Dardaneli i Bosfor, koji povezuju Crno more sa Sredozemnim.

- Turska će da spreči ruske ratne brodove da prolaze kroz moreuze Dardaneli i Bosfor - izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nakon razgovora sa Ankarom, dodavši da je zemlja obećala vojnu i humanitarnu podršku Ukrajini.
Ipak, Turska je saopštila da tek treba da donese odluku o zatvaranju svojih moreuza između Sredozemnog i Crnog mora za rusku mornaricu – uprkos tvrdnji ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.


I turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu pozvao je Rusiju da zaustavi vojnu operaciju u Ukrajini. Tursko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u subotu da ponavljaju svoju ponudu da Ankara bude mesto za mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR