Glas Javnosti

UGROZILA BEZBEDNOST DRŽAVE! Francuska reporterka uhapšena zbog procurelih tajnih i poverljivih informacija!

Svet
Autor: Glas javnosti

Francuski novinar zadržan je tokom noći i ispitan od strane policije u vezi sa izveštajem iz 2021. u kojem se navodi da je Egipat koristio francuske obaveštajne podatke za ubijanje civila.

Francuski novinar zadržan je tokom noći i ispitan od strane policije u vezi sa izveštajem iz 2021. u kojem se navodi da je Egipat koristio francuske obaveštajne podatke za ubijanje civila.


Policija je navodno pretresla kuću Ariane Lavrilleuk 19. septembra i kasnije je privela. Lavrijev advokat rekao je da je ona ispitana u okviru istrage o ugrožavanju nacionalne bezbednosti.

„Pritvaranje novinarke zbog toga što je radila svoj posao, štaviše zbog otkrivanja informacija od javnog interesa, moglo bi predstavljati pretnju slobodi štampe i poverljivosti izvora.


Lavrilleuka su navodno ispitivali policajci francuske obaveštajne službe – Generalnog direktorata za unutrašnju bezbednost, ili DGSI.U njenom izveštaju iz 2021. koristila se poverljiva dokumenta koja su procurila kako bi se navela da su egipatske vlasti koristile francuske obaveštajne podatke da bombarduju i ubijaju krijumčare na egipatsko-libijskoj granici između 2016. i 2018.

Prema izveštaju, francuske snage su umešane u „najmanje 19 bombardovanja” protiv civila.

Objavio ga je Disclose, francuski veb-sajt za istraživačko novinarstvo.

Disclose je rekao da su francuske vlasti pod predsedništvom predsednika Fransoa Olanda i predsednika Emanuela Makrona bile „stalno obaveštene” o razvoju događaja od strane osoblja u „nekoliko vojnih odeljenja”, ali da su njihove zabrinutosti ignorisane. U vreme objavljivanja, Disclose je priznao da izveštaj uključuje tajne nacionalne bezbednosti, ali je rekao da ih deli „u ime fundamentalnog principa demokratije: prava na informacije“.

„Pojam ’poverljivih informacija‘ ne može se pozivati na zaštitu kampanje proizvoljnih pogubljenja protiv civila“, rekao je Disclose.


Takođe je rečeno da se objavljivanjem izveštaja svesno preuzima rizik da se „krši zakon”.

Nakon objavljivanja članaka, francusko ministarstvo oružanih snaga podnelo je pravnu tužbu zbog „kršenja tajni nacionalne odbrane“. Komitet za zaštitu novinara (CPJ) osudio je Lavrijeovo hapšenje, zatražio da se obustave sve krivične istrage protiv nje i rekao da policija treba da se uzdrži od ispitivanja o njenim izvorima.


„Novinari moraju biti u mogućnosti da slobodno izveštavaju o pitanjima nacionalne odbrane i bezbednosti. Ispitivanje novinara o njihovim poverljivim izvorima stavlja ih pod neopravdani pritisak i može imati zastrašujući efekat na izveštavanje o odbrani“, rekao je Atila Mong, predstavnik CPJ-a za Evropu.

Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR