Glas Javnosti

POTREBNO IM JE ČUDO: Kineska ekonomska kriza poziva na dublje reforme

Svet
Autor: Glas javnosti

Kineska ekonomska slabost izaziva debatu o podsticajima ili reformama

Neki savetnici pozivaju Peking da poveća infrastrukturnu potrošnju a dok drugi pozivaju na reforme kako bi se oslobodili novi pokretači rasta.

Kinesko ekonomsko usporavanje polarizuje vladine savetnike u pogledu najboljeg puta napred, a sagovornici strukturnih reformi sada izlaze iz senke u izazovu drugima koji pozivaju na veću državnu potrošnju kako bi se podstakao posrnuli rast.


Retka debata među savetnicima, koji utiču na kreiranje politike, ali nemaju direktnu moć, dolazi dok se globalna tržišta bore za tragove o tome kako će vlasti zaustaviti pad koji je ostavio milione bez posla, primorao investitore da pobegnu i juan da padne.


foto:tviter 

Pojedinačne mere podrške iz Pekinga poslednjih meseci pokrenule su pitanja o teškim izborima sa kojima se sada suočava novo kinesko ekonomsko rukovodstvo u pogledu toga da li da daju prioritet kratkoročnoj pomoći ili davno zakasnelim reformama.

Savetnici koji pozivaju na hitne podsticaje tvrde da nizak dug centralne vlade znači da ona može da preuzme teret sa opština za finansiranje infrastrukture i druge potrošnje za jačanje aktivnosti. Ali savetnici koji se zalažu za reformu tvrde da je stimulativni priručnik koji je decenijama pomagao da se pokrene rast prošao svojim tokom i da su sada potrebne smelije strukturne promene u privredi.


Oba tabora tvrde da kreatori politike treba hitno da tretiraju njihove predloge, uoči godišnje Centralne ekonomske radne konferencije, okupljanja najviših lidera koji će odrediti dnevni red koji se očekuje u decembru.

„Potrebne su nam snažnije stimulativne politike i opšti plan, paket mera makroekonomske politike“, rekao je Ju Jongding, uticajni vladin ekonomista koji je prethodno savetovao centralnu banku.

"Kina bi trebalo da izda više državnih obveznica za finansiranje investicija u infrastrukturu, uključujući više ulaganja u javne objekte kao što su bolnice i domovi za stare. Kina ne bi trebalo da se plaši povećanja svog budžetskog deficita u odnosu na BDP i odnosa državnih obveznica prema BDP-u, “, rekao je Ju.


foto:printscreen/youtube 

„Trenutne ekonomske nevolje Kine uzrokovane su i cikličnim i strukturnim faktorima i stoga zahtevaju mere na oba fronta“, rekao je Tao Vang, glavni kineski ekonomista u UBS-u.

Druga po veličini svetska ekonomija pokazuje neke znake stabilizacije nakon niza skromnih mera politike, ali izglede zamagljuje pad imovine, starenje demografije, visoki dug i geopolitičke tenzije.


Azijska razvojna banka je u sredu smanjila svoju prognozu rasta Kine na 4,9% sa 5,0% u julu zbog slabosti u sektoru nekretnina.

Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR