Glas Javnosti

Ugledni profesor o nastavku rata: Za Putina je sve na kocki

Svet
Autor: Glas javnosti

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini ušla je u drugi mesec.

Tokom prve četiri nedelje sukoba kome se još ne nazire kraj, prema zvaničnim podacima, ubijeno je na stotine civila, dok su pojedini gradovi skoro potpuno sravnjeni sa zemljom.
Sukobi u Ukrajini sa sobom su doneli niz očekivanih posledica, poput ekonomskih sankcija Rusiji, ali i neočekivanih događaja, pre svega velikog otpora ukrajinske vojske.
Henri Hejl, profesor na Univerzitetu Džordž Vašington čija ekspertiza uključuje Rusiju, govorio je za CNN o tome šta bi drugi mesec ruske invazije na Ukrajinu mogao da donese.

Hejl je napomenuo da je iznenađenje što su Ukrajinci pokazali veliku spremnost da se odupru Rusima i Putinu, koji su verovali da će susedna zemlja kapitulirati u roku od nekoliko dana i da će civili ruske trupe dočekati sa cvećem. On je rekao i da je očigledno da je Putin dugo planirao invaziju iako to pre godinu dana niko nije mogao da očekuje.
Hejl je rekao da Кremlj nije dobro pripremio rusku javnost za invaziju, podsećajući da su ruski mediji tvrdili da neće biti ofanzive, a ruski zvaničnici su se smejali Zapadu, rekavši da je Zapad histeričan zbog invazije koje neće biti, prenosi Blic.

A onda su morali da ubede javnost da to nije bila invazija već ograničena vojna operacija protiv nacista u Ukrajini. Pritom proglašavaju krivičnim delom korišćenje pojmova kao što su invazija i rat.
Profesor Hejl se prisetio kako su Rusi slali mlade vojnike u rat govoreći im da idu na vežbu, a onda su morali da pucaju na ljude koji "u stvari ne liče na naciste“.
Ukrajina je, dodaje, od aneksije Кrima 2014. godine izvršila ozbiljne reforme u svom vojnom sistemu, ostavljajući mnoge vojne odluke lokalnim komandantima.


- I pokazalo se da je to veoma važno jer je ukrajinska vojska uspela da se održi protiv mnogo veće ruske vojske u ovom prvom mesecu krize - rekao je Hejl, a prenosi "Jutarnji list".
Mislim da je za Putina u ovom trenutku gotovo sve na kocki, jer će se sve manje od pobede smatrati znakom slabosti za njega u vreme kada već ima 70 godina, a u Rusiji su se postavljala razna pitanja oko njegove sukcesije.


Nije isključeno, nažalost, da odluči da mu je jedina šansa da upotrebi neku vrstu nuklearne opcije. Teško je reći šta bi to tačno bilo, ali je moguće. Ne mislim da rusko stanovništvo, generalno, podržava pokretanje nuklearnog rata, a svakako ne i raspoređivanje nuklearnog oružja protiv ljudi za koje Putin i njegov režim stalno tvrde da su u osnovi jedan te isti narod sa Rusima. I zato mislim da je moguće da bi upotreba nuklearnog oružja zapravo mogla dovesti do kolapsa njegovog režima.

Mislim, ako je zaista otišao toliko daleko da bi bio spreman da uradi bilo šta u nadi da će spasiti sebe i svoj režim, onda mislim da ne možemo isključiti neki oblik nuklearne eskalacije ovde.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR