Glas Javnosti

"PUTINU JE POTREBNA PODRŠKA" Amerika i NATO ubeđeni: Belorusija bi uskoro mogla da napadne Ukrajinu

Svet
Autor: Glas javnosti

Zvaničnici SAD i NATO veruju da bi Belorusija "uskoro" mogla da se pridruži Rusiji u napadu protiv Ukrajine, kao i da ta zemlja već preduzima korake da to učini.


Zvaničnici SAD i NATO veruju da bi Belorusija "uskoro" mogla da se pridruži Rusiji u napadu protiv Ukrajine, kao i da ta zemlja već preduzima korake da to učini.

Sve je "verovatnije" da će Belorusija ući u sukob, rekao je za tu američku televizijsku mrežu vojni zvaničnik NATO, a prenosi Blic.

-(Predsedniku Rusije Vladimiru) Putinu je potrebna podrška. Bilo šta bi pomoglo - pojasnio je zvaničnik.


Izvor iz beloruske opozicije rekao je da su beloruske borbene jedinice spremne da uđu u Ukrajinu u narednih nekoliko dana, sa hiljadama snaga koje su spremne za raspoređivanje. Prema mišljenju ovog izvora, to će imati geopolitički uticaj, s obzirom na implikacije pridruživanja druge zemlje ratu.

Visoki obaveštajni zvaničnik NATO odvojeno je rekao da Alijansa ocenjuje da beloruska vlada "priprema okruženje kako bi opravdala belorusku ofanzivu na Ukrajinu."


Belorusi su prošlog meseca izglasali da se zemlji dozvoli da trajno ugosti ruske snage i nuklearno oružje, iako su američki zvaničnici naglasili za CNN da još nisu videli nikakve dokaze da Rusija prenosi nuklearno oružje ili se sprema na to.

Izvori su istakli da do danas nema indicija da Belorusija trenutno učestvuje u borbama u Ukrajini, a visoki zvaničnik američke odbrane rekao je da Pentagon nije video "nikakve naznake da se Belorusi spremaju da pređu u Ukrajinu ili da su sklopili bilo kakve sporazume o tome".

Vojni zvaničnik NATO je rekao da konačna odluka o uključivanju Belorusije u rat tek treba da se donese u Moskvi, a za sada nema naznaka da beloruske snage učestvuju u borbama u Ukrajini.

- Ne radi se o tome šta Aleksandar Lukašenko želi - kazao je zvaničnik, misleći na beloruskog predsednika.

- Postavlja se pitanje: da li Putin želi još jednu nestabilnu zemlju u regionu? Uključenost bi destabilizovala Belorusiju - poručio je zvaničnik.

Nije želeo da precizira kako bi Belorusija mogla da interveniše u ratu, ali je rekao da ima smisla da Rusija pokuša da prekine vojnu pomoć NATO koja dolazi u Ukrajinu sa njene zapadne granice.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR