Glas Javnosti

U NEMAČKOJ UKINUTE ZABRANE REKLAMIRANJA ABORTUSA : Izglasano na sednici parlamenta

Svet
Autor: Glas javnosti

Za ukidanje člana krivičnog zakona o reklamiranju abortusa, na plenarnoj sednici su glasali svi osim poslanika opozicione demohrišćanske Unije CDU/CSU i desničarske Alternative za Nemačku.

Nemačka je ukinula zabranu reklamiranja usluge prekida trudnoće, u odluci parlamenta koju je ministarka za porodicu Liza Paus opisala kao "trijumf u osnaživanju prava žene."

Izbrisani član 219a zakona je zabranjivao oglašavanje abortusa, ali je, pretnjom tužbe, sputavao i lekare u objavljivanju medicinskih informacija o prekidu trudnoće.

Pausova je agenciji dpa rekla da oseća olakšanje. "Lekari konačno smeju da objave činjenice o abortusu bez straha od krivičnog gonjenja ili stigmatizacije," rekla je ministarka.


Od sada, žene u slučaju neželjene trudnoće mogu da se oslone na stručne savete i dobru podršku, dodala je Pausova. "Abortus ne treba da bude krivično delo, već zdravstvena usluga," dodala je.

"Danas je veliki dan za nemačke lekare, a posebno za žene u našoj zemlji," rekla je. "Zdravlje žena i pravo da same odlučuju osnovne su slobode."

Odluku je pozdravio i ministar pravosuđa Marko Bušman, uz primedbu da je ukinuti zakon bio "apsurdan i neprimeren sadašnjosti."


Nasuprot tome, Biskupska konferencija Katoličke crkve u Nemačkoj izražava žaljenje što je ukinuta zabrana reklamiranja usluge abortusa.

Jedan portparol konferencije je ocenio da bi, umesto ukidanja, parlament bolje postupio da je preradio zakon i bolje razdvojio reklamu od objavljivanja medicinskih činjenica prenosi N1 

"Crkva smatra da bi takvo rešenje bolje služilo intersu žena i ustavom određenoj zaštiti nerođene dece," rekao je predstavnik crkve Matijas Kop.

Uz ukidanje odredbe 219a, zakonodavci su odredbe koje brane neprimerenog i potencijalno prevarno reklamiranje u kontekstu prekida trudnoće preselili pod druge članove krivičnog zakona.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR