Glas Javnosti

RAZLIKE U KORIŠĆENJU PILULA ZA DAN POSLE I ZA ABORTUS : Obratiti pažnju na sledeće savete lekara

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Postoje lekovi za hitnu kontracepciju, koji se često nazivaju pilulama za jutro posle (odnosa), bezbedan su i efikasan oblik kontrole rađanja koji može sprečiti trudnoću ako se koristi u roku od pet dana od nezaštićenog odnosa, iako deluju bolje ako se uzimaju tokom prva tri dana.

One nisu isto što i pilule za abortus, koje se koriste za okončanje trudnoće bez potrebe za operacijom. Dakle pilula za dan posle sprečava začeće, a pilula za abortus koristi se za neoperativno okončanje trudnoće.

- Hitni kontraceptivi ne izazivaju abortus i neće delovati ako ste već trudni - objasnila je dr Mira Šah, glavni medicinski službenik u Planned Parenthood Hudson Peconic u Njujorku, za News Week.

Šta se dešava kada popijete pilulu za dan posle

Nakon seksa, spermatozoidi mogu da žive u telu žene do pet dana. Ako dođe do ovulacije tokom ovog vremena, spermatozoid može oploditi jajnu ćeliju, što dovodi do trudnoće. Hitna kontracepcija privremeno zaustavlja oslobađanje jajne ćelije iz jajnika.


- Možete da zamislite to kao povlačenje kočnice za hitne slučajeve tokom ovulacije. To gde ste u svom menstrualnom ciklusu i koliko brzo nakon nezaštićenog seksa uzmete hitnu kontracepciju, može uticati na to koliko pilula efikasno sprečava trudnoću - izjavila je dr Mira Šah.

Hitna kontracepcija neće funkcionisati ako je vaše telo već počelo ovulaciju, niti će hitna kontracepcija uticati na već postojeću trudnoću. Pošto se trudnoća ne dešava odmah nakon seksa, moguće je sprečiti ako reagujete brzo prenosi Telegraf


- Pošto većina žena ne zna tačno kada ovulira, najbolje je koristiti hitnu kontracepciju što je pre moguće, bez obzira na to gde ste u menstrualnom ciklusu ili da li mislite da ćete ovulirati ili ne - dodala je Šah.

U Sjedinjenim Državama postoje dva glavna oblika pilule za jutro posle, a obe deluju tako što privremeno zaustavljaju jajnik da otpušta jajnu ćeliju.

Tablete za abortus i njihova promena uz konsultaciju lekara

- Dobro je da razgovarate sa svojim lekarom prilikom sledećeg pregleda ako imate pitanja o hitnoj kontracepciji. Postoji mnogo faktora koji utiču na izbor hitne kontracepcije, uključujući koliko je prošlo od kada ste imali nezaštićeni seks, vašu težinu, da li dojite i slično.

Medikamentozni prekid trudnoće je postupak kojim se primenom lekova obavlja prekid trudnoće. Najpre je neophodan ginekološki pregled koji podrazumeva detaljnu anamnezu i ultrazvučni pregled - gde se utvrđuje tačna starost trudnoće.

Upotrebom lekova dolazi do prekida funkcije progesterona i nastupa spontani pobačaj. Primenom leka koji sadrži drugi hormon prostaglandin dolazi do izbacivanja gestacijskog meška.

Najefikasniji i dobro proučen režim za abortus lekovima u Sjedinjenim Državama uključuje dva leka: mifepriston i misoprostol - za koje je potreban recept.

Trudnoćama je potreban visok nivo hormona progesterona. Mifepriston blokira delovanje progesterona, sprečavajući napredovanje trudnoće. Može se koristiti do 10. nedelje trudnoće u SAD, dok se kod nas medikamentozni prekid trudnoće preporučuje posle 7. nedelje.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP