Glas Javnosti

KINEZI TO OVAKO REŠAVAJU: Povećanje populacije i ABORTUS je došao na dnevni red

Svet
Autor: Glas Javnosti

Posle politike jednog deteta pa politike animiranja žena da rađaju, Kina se sada odlučila za novu strategiju - ograničavanje abortusa. Kineske vlasti saopštile su da će smanjiti broj "ne-medicinskih" abortusa u cilju poboljšanja reproduktivnog zdravlja žena.

Kina već ima stroge mere zabrane selektivnih abortusa kojima se ranije pribegavalo kako bi se izbeglo žensko dete, a zdravstvene vlasti su 2018. upozorile da prekid trudnoće štetno utiče na žensko telo i povećava rizik neplodnosti.

Državni savet sada je objavio nove smernice sa ciljem poboljšanja zdravlja žena i pristupa zdravstvenim uslugama.

Podaci nacionalne Zdravstvene komisije pokazuju da je u periodu između 2014. i 2018.u proseku bilo oko 9,7 miliona abortusa godišnje, što je porast od 51 posto u odnosu na period 2009-2013, uprkos relaksiranju politike planiranja dece koja je uvedena 2015. Zdravstvena komisija nije navela koliko je abortusa izvedeno iz medicinskih razloga.

Iako je Kina i dalje najnaseljenija zemlja, poslednji cenzus je pokazao da je porast broja populacije žestoko usporio i da je u periodu od 2011. do 2020. bio na najnižem nivou od 1950ih. Da stvari budu još gore, očekuje se da će narednih godina dodatno usporiti. Manje ljudi znači i manje radne snage za ekonomiju koja je jedna od najjačih na svetu.

Posle višegodišnjih pokušaja da uspori rast broja populacije, Peking sada pokušava da ohrabri porodice da imaju više dece. U junu je parovima dozvoljeno da imaju troje dece, umesto dvoje. U planu je i da se smanji finansijski teret podizanja dece, samo što taj plan još nije predstavljen.

(Glas javnosti/Kurir)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR