Glas Javnosti

U Italiji uhapšeno 16 osoba zbog pljačke arheoloških lokaliteta

Svet
Autor: Glas javnosti

Italijanska policija saopštila je danas da je uhapsila 16 osoba koje su bile deo mreže pljačkaša arheoloških lokaliteta i međunarodnih trgovaca drevnim grčkim i rimskim relikvijama.

Kako se navodi, prilikom hapšenja je pronađeno više od 3.500 artefakata, koji uključuju zlatne, srebrne i bronzane novčiće iz starogrčkog i rimskog doba, kao i nakit, tanjire, šolje i tegle koji datiraju od četvrtog veka pre nove ere do trećeg veka nove ere.

 

Uhapšeni se suočavaju sa optužbama za kriminalnu zaveru, nezakonito kopanje, krađu, trgovinu ukradenom robom i ilegalni izvoz robe.

Još petoro osumnjičenih je izbeglo hapšenje, ali im je naređeno da se jave policiji, dok su još desetine osoba pod istragom nakon brojnih racija koje su sprovedene širom zemlje.

„Operacija pokazuje da Italija još ima ogromna blaga koja postaju plen nemilosrdnih kopača i trgovaca”, saopšteno je iz italijanske policije.

Italija već dugo ima problem sa pljačkom i švercom umetničkog i arheološkog nasleđa, ali lokalne vlasti su poslednjih godina ostvarile više uspeha u pronalaženju kriminalaca i vraćanju ukradenih predmeta, navodi britanska agencija.


Prošle godine u Rimu je otvoren Muzej spašene umetnosti, u kojem je izloženo desetine statua, tegli, urni, tanjira i novčića iz perioda Rimskog carstva.


Glas javnosti/T01S

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR