Glas Javnosti

Tramp napravio HAOS na suđenju, sudija mu zapretio: Ovo je politički lov na veštice!

Svet
Autor: Glas javnosti

Donald Tramp se požalio da se prema njemu nepravedno postupa tokom prkosnog svedočenja na suđenju za poslovnu prevaru u Njujorku u ponedeljak, što je navelo sudiju da zapreti da će prekinuti njegovo svedočenje.

Dok su ga ispitivali o računovodstvenim praksama njegove kompanije, bivši američki predsednik se više puta sukobljavao sa sudijom Arturom Engoronom, koji odlučuje da li će izreći stotine miliona dolara kazni koje bi mogle da ugroze Trampovo carstvo nekretnina.


Engoron je upozorio Trampa, kandidata za republikansku nominaciju 2024, da bi mogao da ga ukloni sa mesta za svedoke ako ne odgovara direktno na pitanja.

"Gospodine Kise, možete li da kontrolišete svog klijenta? Ovo nije politički skup, ovo je sudnica", upitao je Engoron Trampovog advokata Kristofera Kisea.


Tramp je često izbegavao direktne odgovore, umesto toga hvalio se svojom imovinom i bogatstvom i dovodio u pitanje motive njujorške državnog tužioca Leticije Džejms, demokrate koja je pokrenula slučaj.

„Ovo je politički lov na veštice i mislim da treba da se stidi“, rekao je on. Tramp je priznao da njegova kompanija nije dala tačne procene stambenih kula, golf terena i druge imovine.

Državni tužioci Njujorka rekli su da su te vrednosti naduvane da bi se dobili bolji uslovi finansiranja, a Engoron je već presudio da su lažne.


Ali Tramp je rekao da su mnoga imovina, kao što su njegovo imanje Mar-a-Lago i golf teren Doral na Floridi, potcenjena. On je priznao da su njegova rezidencija Tramp Tover u Njujorku i njegovo imanje Seven Springs severno od grada precenjeni. On je naglasio da to ne bi trebalo da bude bitno jer je u procenama bilo napomena da možda nisu tačne i da ih banke nisu shvatile ozbiljno.

„Učinili ste da se čini važnim, ali nije“, rekao je Tramp.


U optužnici se navodi da je Tramp obmanuo zajmodavce i osiguravače tako što je precenio vrednost svoje imovine, zbog čega je zaradio 100 miliona dolara i preuveličao svoje bogatstvo za dve milijarde dolara.

Tramp je optužio organe za sprovođenje zakona da posvećuju preteranu pažnju njegovim poslovnim poduhvatima nakon što je pobedio na predsedničkim izborima 2016. Tramp je stao na stranu nakon što je kritikovao Izrael: „Mi ćemo se pozabaviti njima bez ikakvog izvinjenja“


"Siguran sam da će sudija presuditi protiv mene jer on uvek presuđuje protiv mene. Ovo je veoma nepravedno suđenje, veoma, veoma nepravedno i nadam se da javnost gleda", rekao je on.

„Na kraju krajeva, jedino su važne činjenice i brojevi. Brojevi ne lažu“, rekao je Džejms ispred zgrade suda.


Za razliku od četiri krivična slučaja protiv Trampa, Tramp se u ovom suđenju ne suočava sa zatvorom. Džejms traži kaznu od 250 miliona dolara, kao i ograničenja koja bi sprečila Trampa i njegove sinove Erika i Donalda mlađeg da posluju u svojoj matičnoj državi.

Engoron je doneo odluku koja bi Trampu mogla da oduzme kontrolu nad nekim od njegovih najpoznatijih imanja, ali ona nije efikasna dok ne završi žalbeni proces.


Glas javnosti/D03H

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR