Glas Javnosti

SZO APELUJE DA SE VEJP TRETIRA ISTO KAO I DUVAN: Sve više dece konzumira

Svet
Autor: Glas javnosti

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je vlade da e-cigarete tretiraju slično duvanu i zabrane sve ukuse, i istakla da su "hitne mere" potrebne za njihovu kontrolu.

Kako se navodi, nema dovoljno dokaza da su elektronske cigaret i vejpovi pomogli pušačima da prestanu da puše i dodaje da su štetne po zdravlje, ali i da mogu da izazovu zavisnost od nikotina među nepušačima, posebno kod dece i mladih.


- Deca se regrutuju i zarobljavaju u ranom uzrastu da bi se koristila e-cigarete i mogu se navući na nikotin - rekao je generalni direktor SZO Tedros Gebrejsus i pozvao države da implementiraju stroge mere. Iako giganti duvanske industrije tvrde da su vejpovi zraviji od cigareta, ipak, SZO upozorava da se vejpovi proizvode od supstanci, među kojima su i one za koje se zna da izazivaju rak i štete razvoju mozga kod mladih ljudi.


SZO je pozvala na promene, uključujući zabranu svih aroma sredstva, kao i da se mere kontrole koje važe za duvan primene i na vejpove, što uključuje visoke poreze i zabrane upotrebe na javnim mestima.


Iako, SZO nema ovlašćenja nad nacionalnim propisima i samo može da pruži smernice njene preporuke se često usvajaju dobrovoljno. Oni i neke druge antiduvanske organizacije zalažu se za strožije propise o novim nikotinskim proizvodima, uzevši za cilj alternative na kojima neki cigaretni giganti, poput Filip Moris Internešnl i Britiš Amerikan Tobako, zasnivaju svoje buduće strategije,usled sve strožih pravila i pada stope pušenja.


Glas javnosti/A03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR