Glas Javnosti

NA TAPETU NOVI ZAKON O DUVANU : Snus, vejpovi i nikotinske vrećice ulaze u okvir, ali to nije sve!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vejpovi, pafovi, nikotinske vrećice... Zvanično ne spadaju u duvanske proizvode, ali se upotrebljavaju na isti način. Zakon ih ne prepoznaje, a njihova prodaja maloletnicima koji ih sve češće koriste, još nije zabranjena.

Sudeći prema novom Nacrtu Zakona o duvanu koje je Ministarstvo finansija upravo stavilo na javnu raspravu - ovo će uskoro biti promenjeno.

U petak, 8. septembra, počela je javna rasprava o Nacrtu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o duvanu, koji donosi brojne novine.

Javna rasprava traje do 28. septembra, a očekuje se da zakon bude usvojen do kraja godine.

S obzirom da se tržište duvana i duvanskih proizvoda kontinuirano menja, idući u smeru razvoja novih i alternativnih proizvoda koji u svom sastavu ne sadrže duvan, ali sadrže nikotin ili arome bez nikotina, a namenjeni su pušenju ili oralnoj upotrebi, Ministarstvo finansija uvidelo je potrebu da se ovi proizvodi precizno definišu, kao i da se reguliše poslovanje privrednih subjekata koji obavljaju delatnost u vezi sa novim i alternativnim proizvodima na tržištu Srbije“, navodi u obrazloženju Ministarstvo finansija.

U Zakon o duvanu uvodi se kategorija „srodnih proizvoda koji ne sadrže duvan“.

Glas javnosti/E01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR