Glas Javnosti

SZO: Zabranite pušenje i vejp u školama da biste zaštitili mlade ljude

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Svetska zdravstvena organizacija podstiče sve zemlje da zabrane pušenje u zatvorenom javnom prostoru.

Zdravlje dece je sve više na meti duvanske industrije s proizvodima od nikotina i posebno elektronskih cigareta, zbog čega je Svetska zdravstvena organizacija izdala dve publikacije koje treba da pomognu u stvaranju kampusa bez nikotina i duvana. 

Takođe, SZO podstiče sve zemlje da zabrane pušenje u zatvorenom javnom prostoru.

Svetska zdravstvena organizacija je na početku nove školske godine objavila dve nove publikacije: "Sloboda od duvana i nikotina: vodič za škole" i "Školski alat bez nikotina i duvana", kako bi pomogla u zaštiti zdravlja dece.


Upozorava se da duvanska industrija s proizvodima od nikotina nemilosrdno cilja na mlade ljude. To dovodi do povećane upotrebe e-cigareta, a devet od deset pušača počinje da ih koristi pre 18. godine.

Takođe, SZO dodaje i da su proizvodi postali pristupačni mladima i kroz prodaju cigareta za jednokratnu upotrebu i elektronskih cigareta na kojima često nedostaju zdravstvena upozorenja.

Kompanije u Sjedinjenim Američkim Državama su prošlog meseca upozorene da prestanu da prodaju nelegalne e-cigarete koje liše na školski pribor, sa likovima iz crtanih filmova, pa čak i sa plišanim medvedima, jer su tako još privlačnije mladima.

Među zemljama istaknutim u publikaciji koje podržavaju kampuse bez nikotina i duvana su i Indija, Indonezija, Irska, Kirgistan, Maroko, Katar, Sirija, Saudijska Arabija i Ukrajina.

Novi vodič i komplet priručnika treba da pomognu u stvaranju prostora bez duvanskog dima. Zahteva se i učešće cele škole, što uključuje nastavnike, osoblje, učenike, roditelje i druge.

Takođe, u uvodu vodiča saznajemo kako pomoći učenicima da prestanu s pušenjem, podstaći obrazovne kampanje u borbi protiv pušenja.

Šta je potrebno za okruženje bez nikotina
U vodiču se ističe da postoje četiri načina kako da mlade držimo dalje od duvanskog dima.


Prvi je zabrana nikotina i proizvoda od duvana u školskim kampusima.

Drugim se zabranjuje prodaja cigareta u blizini škola.

Zabranjuju se i direktne i indirektne reklame i promocija pušenja i duvanskih proizvoda u blizini škola.

I poslednji, četvrti način, predviđa odbijanje sponzorstva ili angažovanja u industriji duvana i nikotina.

Novi vodič SZO može pomoći u stvaranju škola bez nikotina i duvana, koje pomažu da deca budu zdrava. Borba protiv cigareta u školama pomaže u sprečavanju mladih ljudi da počnu da puše, ali radi se i na zaštiti mladih od toksičnih hemikalija u e-cigaretama.

Da bi zaštitila zdravlje ljudi, SZO podstiče sve države da zabrane pušenje na javnim mestima i u zatvorenim prostorima u skladu s članom 8 Okvirne konvencije SZO o kontroli duvana.


Glas javnosti/U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR