Glas Javnosti

Švedski gigant nekretnina u nevolji, nagomilao milijarde dolara dugova

Svet
Autor: Glas javnosti

Dužnička kriza u švedskoj imovinskoj grupi SBB izložila je Evropsku centralnu banku (ECB) riziku od gubitaka i izložila njenu izloženost posrnulom evropskom imovinskom sektoru.

Kupovinom nekretnina, uključujući socijalne stanove, vladine kancelarije, škole i bolnice, švedska grupacija je nagomilala dugove od više od devet milijardi dolara, a ECB ima svoje obveznice u svom portfelju, pokazuje analiza podataka ECB.

Portfolio SBB obveznica ECB iznosi nekoliko stotina miliona evra, rekla su dva upućena izvora. ECB samo navodi parametre kupovine obveznica i ne navodi koliko ih je kupila po bilo kojoj ceni, niti objavljuje detalje o gubicima. Podaci iz ove nedelje pokazuju da je ECB i dalje držala dve obveznice koje je emitovala švedska kompanija od 24. novembra.


Obveznice SBB-a trenutno se trguju po otprilike polovini svoje nominalne vrednosti, što ukazuje da investitori cene rizik da SBB možda neće vratiti dug.

U međuvremenu, agencije su SBB-u snizile rejting na neinvesticioni, a kompanija je nedavno kupila obveznice po nešto nižoj ceni kako bi stabilizovala svoje finansije. Među prodavcima je bila i ECB, rekao je jedan upućeni izvor. Investicioni rejting glavnih agencija bio je jedan od uslova za kupovinu korporativnih obveznica od strane ECB.


Iako izloženost ECB prema švedskoj kompaniji nije velika, postavlja se pitanje kako je centralna banka evrozone potrošila skoro 400 milijardi evra na korporativni dug od 2016. godine kao deo kupovine velikih sredstava za podršku ekonomiji i inflaciji.

Na državne dužničke papire, obveznice kompanija i drugu imovinu, koju obično drži do dospeća, ECB je potrošila ukupno oko 5.000 milijardi evra. Međutim, još 2016. godine ECB je upozorila na balon sa nekretninama u pojedinim delovima Evrope, dok je istovremeno kupovala obveznice kompanija za nekretnine u regionu.


„Teško je razumeti kako je ECB konačno odlučila da kupi obveznice kompanija za nekretnine, iako je istovremeno upozoravala na rizike rasta cena nekretnina“, rekao je bivši glavni ekonomista banke Otmar Ising.

Takva odluka dodatno naduvava balon na tržištu nekretnina i istovremeno ugrožava reputaciju banke i može rezultirati finansijskim gubicima, objasnio je Ising.

Pored SBB-a, ECB drži i dužničke hartije od vrednosti drugih kompanija za nekretnine u Evropi, uključujući Nemačku i Švedsku, koje su najteže pogođene povećanjem kamatnih stopa banke u evrozoni, za 4,5 procentnih poena od jula prošle godine.


Ukoliko švedska kompanija ne može da servisira dugove, centralne banke 20 članica evrozone moraće zajednički da pokriju gubitak, budući da zajedno snose rizik za obveznice kompanija koje je ECB kupila.

Ako ECB i dalje drži u svom portfelju obveznice SBB-a koje je kupio sredinom 2021. i početkom 2022. i ako SBB ne bude u stanju da servisira svoje obaveze, centralne banke 20 članica evrozone zabeležiće mali gubitak jer dele rizik od korporativne obveznice kupljene u okviru programa.


„Gubitak centralne banke je na kraju gubitak vlade, što znači da ga pokrivaju poreski obveznici“, podseća Danijel Gros, direktor Instituta za evropsku politiku na milanskom Univerzitetu Bokoni.

Glas javnosti/I01H  

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR