Glas Javnosti

Španski premijer u četvrtak dobija novi mandat

Svet
Autor: Glas javnosti

Španski socijalistički premijer Pedro Sančez trebalo bi u četvrtak da dobije novi četvorogodišnji mandat, nakon glasanja u parlamentu u kojem ima ogromnu podršku 179 od 350 poslanika, saopšteno je danas u Madridu.

Predsednica španskog parlamenta Fransina Armengol najavila je danas na konferenciji za novinare da će rasprava o formiranju vlade biti održana u sredu, a glasanje u četvrtak.


Španska socijalistička radnička partija (PSOE), koju predvodi Sančez i ima 121 poslanika, vodi teške pregovore sa grupom levičarskih partija Sumar i regionalnim partijama Katalonije, Baskije, Galicije i Kanarskih ostrva za Prošle nedelje. Ona je u petak završila pregovore tako što je svakom od njih po nešto obećala u zamenu za podršku od ukupno 58 poslanika.



Nakon što je obećala pomilovanje separatističkoj partiji Zajedno za Kataloniju bivšeg katalonskog premijera u egzilu Karlesa Puđdemona zbog organizovanja zabranjenog referenduma o nezavisnosti 2017. godine, održanog na protestima širom Španije.


Zakon o amnestiji, čiji tekst još nije objavljen, španski parlament bi trebalo da usvoji do sredine. Trebalo bi da obustavi sve sudske postupke protiv više od 1.000 ljudi za zločine od 2012. do 2023. godine. Španija, koja u januaru predsedava Evropskom unijom, ima rok za formiranje vlade do 27. novembra. Inače, Španci će u januaru održati nove izbore.



Alberto Nunjez Fejo, lider opozicione Narodne partije (PP) desnog centra, organizovao je u nedelju proteste u 52 španska grada od kojih je zahtevao nove izbore. Na ulicama se okupilo dva miliona ljudi, saopštila je njegova stranka, dok je aktuelna levičarska vlast najavila okupljanje 450.000 ljudi.

Demonstranti smatraju da će pomilovanje katalonskih zagovornika nezavisnosti dovesti do novog pokušaja secesije i time ugroziti integritet Španije, mediteranske zemlje sa 47 miliona stanovnika.


Sančez je postigao prvi dogovor sa svojim sadašnjim koalicionim partnerom Sumarom, grupom manjih levičarskih partija koja uključuje Podemos.

Pedro je rekao da su ovi sporazumi "jedini način" da Španija dobije novu vladu. On je rekao da će sporazum omogućiti "suživot" svih Španaca u raznim delovima zemlje.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR