Glas Javnosti

HAOS U MADRIDU! Policija se sukobila sa demonstrantima (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Policija u Madridu već drugu noć se sukobljava sa demonstrantima koji se protive pregovorima između vladajuće španske vlade i katalonskih separatističkih partija o mogućoj amnestiji za hiljade uključenih u pokret za nezavisnost Katalonije.

Nekoliko demonstranata mahalo je španskim zastavama i uzvikivalo uvrede na račun vršioca dužnosti premijera Pedra Sančeza, a neki su se u skandiranju identifikovali kao „nacisti“.


Demonstranti su gurali barijere koje je postavila policija, a koja je uzvratila gumenim mecima i pendrecima.Portparolka krajnje desničarske stranke Voks, koja zauzima treće mesto u nacionalnom parlamentu, rekla je u utorak da ta stranka ne podržava nasilje na skupovima, ali podržava antivladin protest.


Vok-ov lider, Santjago Abaskal, prisustvovao je događaju u ponedeljak u Madridu. Sančez, lider socijalista, osudio je proteste, rekavši da su ih predvodili "reakcionari".„Pružam svu svoju podršku članovima Socijalističke partije koji trpe uznemiravanje od strane reakcionara u njihovom lokalnom štabu“, napisao je on na društvenim mrežama.


„Napasti sedište španske Socijalističke partije znači napasti demokratiju", dodao je on.Sančez pregovara sa katalonskim separatističkim partijama kako bi dobio njihovu podršku u svom nastojanju da formira novu vladu i zadrži svoju koaliciju levog centra na vlasti nakon neuspešnih nacionalnih izbora u julu.


Ali dve separatističke stranke zahtevale su sveobuhvatnu amnestiju koja bi uključila njihove lidere koji su pobegli iz Španije nakon njihovog neuspelog pokušaja secesije 2017, u zamenu za njihove glasove u parlamentu.Konzervativna Narodna partija Španije, glavna opoziciona partija, pozvala je na protest protiv razgovora o amnestiji u nedelju na javnim trgovima u svim glavnim gradovima pokrajina.


Poslednjih nedelja bilo je i drugih protesta, ali su bili mirni. Sančez ima rok do 27. novembra da formira novu vladu ili će parlament automatski biti raspušten i novi izbori raspisani za januarGlas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR