Glas Javnosti

Španski premijer Sančes postigao dogovor sa katalonskim separatistima

Svet
Autor: Glas javnosti

Španski Premijer Pedro Sančes obezbedio je ključnu podršku koja mu je bila potrebna da ostane na čelu vlade, pošto je postigao dogovor sa katalonskom separatističkom partijom Junts, koju predvodi bivši predsednik Katalonije Karles Pućdemon.

Posle 15 nedelja mukotrpne trgovine sa drugim levičarskim partijama, Sančes je pristao da donese zakon o amnestiji katalonskih separatista, čime je izbegao nove izbore i uspeo da obezbedi kontinuitet na mestu premijera.


U zamenu za podršku sedam poslanika Juntsa, socijalisti su se složili da predlože zakon kojim se daje potpuna amnestija svima koji su bili uključeni u neuspeli referendum o nezavisnosti Katalonije 2017. godine.


Predlog zakona o amnestiji, za koji se očekuje da će biti usvojen uz podršku Sančesovih levičarskih saveznika i
baskijskih i katalonskih separatističkih partija, oslobodio bi oko 1.500 ljudi koji su već osuđeni, ili im se trenutno sudi, zbog učešća u različitim separatističkim akcijama, od kojih su neke organizovane godinama pre ili posle glasanja o nezavisnosti.

Iako još niko nije video konačan tekst nacrta tog zakona, koji bi trebalo da bude poslat u parlament sledeće nedelje, njegov sadržaj već izaziva napetost u zemlji i inostranstvu.


Ove nedelje hiljade demonstranata je u više navrata okruživalo sedište Socijalističke partije u Madridu, zahtevajući od Sančeza da se ne upušta u sporazum o amnestiji. Narodna partija desnog centra pozvala je na dalje proteste u svim većim gradovima Španije.

U međuvremenu, i u Briselu je predlog zakona privukao pažnju evropskog komesara za pravosuđe Didijea Rejndersa, koji je u sredu poslao pismo španskom ministru pravde u kojem se navodi da su vesti o amnestiji izazvale „ozbiljnu zabrinutost“.


Današnjim sporazumom Sančesa i Pućdemona završava se višemesečnu političku paralizu u Španiji, koja je bila bez efikasne vlade otkako su izbori završeni bez jasnog pobednika. Očekuje se da će se Sančes naredne sedmice obratiti u parlamentu, nakon čega će moći da formira novu vladu.

Potpisani sporazum otvara put Pućdemonu da se iz egzila vrati u Španiju i potencijalno osnaži kampanju za nezavisnost Katalonije.


Iako će sporazum zadržati Sančesa na vlasti, složeni pregovori i veliki ustupci koji su potrebni da bi se to ostvarilo, ne govore u prilog političke stabilnosti Španije. Junts je naterao lidera socijalista da plati visoku cenu da bi ostao na funkciji, a poslanici te stranke su već jasno stavili do znanja da neće biti manje zahtevni kada njihovi glasovi budu neophodni za usvajanje zakona

Glas javnosti/N01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR