Glas Javnosti

Španski premijer Sančez formirao novu vladu, većina ministara žene

Svet
Autor: Glas javnosti

Španski premijer Pedro Sančez potvrdio je 22 ministra u svojoj manjinskoj levičarskoj vladi, koja je zadržala mnoge iz njegove prethodne vlade, uključujući ministra spoljnih poslova Hozea Manuela Albaresa, a pet mesta ide mlađem koalicionom partneru Sumaru.

Sančez je posle neizvesnih izbora održanih pre četiri meseca formirao novu koalicionu vladu koja će naredne četiri godine upravljati ovom mediteranskom zemljom od 47 miliona stanovnika.

„Nova vlada će imati izražen feministički akcenat sa četiri zamenice premijera i više ministarki nego ministara“, rekao je Sančez.


Kabinet će uključiti devet novih ministara, dok će ključne funkcije ostati nepromenjene. Nadia Kalvino zadržava ekonomski portfelj, Hose Manuel Albares ostaje zadužen za spoljne poslove, a Margarita Robles ostaje u odbrani.

Sančesova Socijalistička partija imaće 17 ministarstava, a njen levičarski koalicioni partner Sumar (Udruživanje snaga) imaće pet resora.


Bivši koalicioni partner odlazeće vlade, krajnje levičar, Unidas Podemos, neće imati ministarstva. Bivšu zvezdu stranke, ministarku za ravnopravnost Irene Montero, zameniće Ana Redondo iz Socijalističke partije.

Sančez je u četvrtak ponovo izabran za premijera uz podršku 179 poslanika u španskom parlamentu od 350 mesta. Njegovom izboru protivio se 171 poslanik Narodne stranke desnog centra i krajnje desnice Voks.


Njegov novi mandat je burno počeo nakon što je dobio podršku u parlamentu dve katalonske separatističke partije u zamenu za kontroverzni predlog amnestije za stotine ljudi u pravnim problemima zbog neuspelog pokušaja otcepljenja regiona Katalonije 2017.


Predlog je izazvao masovne proteste koje su sazvale Narodna partija i Voks. Nekoliko grupa koje su držale ekstremno desničarske grupe u blizini sedišta Socijalističke partije u Madridu završile su sukobima sa policijom.

Govoreći u ponedeljak, Sančez je obećao da će „dati prioritet dijalogu i pregovorima u zakonodavnom telu koje će biti ključno za socijalnu i teritorijalnu koheziju Španije“.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR