Glas Javnosti

SLIKAMA POZNATIH MAJSTORA MENJAJU IMENA: Zbog „ove situacije“ Degaova slika „Ruske plesačice“ odsad se zove „Ukrajinske plesačice“

Svet
Autor: Glas javnosti

Izvorno ime slike je poništeno pošto je ukrajinska umjetnica i aktivista avganistanskog porekla Marjam Najem poslala niz pisama zapadnim umetničkim muzejima u kojima su bili izloženi radovi iz ovog Degaovog ciklusa

Britanska nacionalna galerija promenila je ime slike francuskog impresioniste iz XIX vijeka Edgara Degaa „Ruske plesačice“ u „Ukrajinske plesačice“, zbog „trenutne situacije“.



Izvorno ime slike je poništeno pošto je ukrajinska umetnica i aktivista avganistanskog porekla Marjam Najem poslala niz pisama zapadnim umetničkim muzejima u kojima su bili izloženi radovi iz ovog Degaovog ciklusa.

Britanska galerija je u zvaničnom saopštenju priznala da je promena imena posledica javne kampanje kojom je vršen pritisak i da nije zasnovana ni na kakvim novim informacijama u pogledu Degaovog dela.

„Naslov ove slike predmet je višegodišnje rasprave, uključujući naučnu literaturu“, izjavio je predstavnik Britanske galerije za Gardijan.

„Prethodnih mesec dana, pak, usled trenutne situacije slika je bila u žiži, pa smo smatrali prigodnim da joj ažuriramo naslov da bi bolje odražavao njen predmet.“



U opisu slike na zvaničnoj stranici Britanske galerije stoji da su plesačice na slici iz 1890. „skoro izvesno Ukrajinke, ne Ruskinje“, ne pružajući za to nikakvo objašnjenje, prenosi Stanja stvari.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR