Glas Javnosti

SITUACIJA SA TEKSASOM PRAVI SVE VEĆI HAOS U SAD-U: Indijsko pleme proteralo guvernerku iz rezervata

Svet
Autor: Glas javnosti

Indijansko pleme iz Južne Dakote prognalo je republikansku guvernerku Кristi Noem iz rezervata Pajn Ridž zbog njenih izjava o Teksasu.

Noem je govorila o tome da želi da pošalje žilet žicu i bezbednosno osoblje u Teksas kako bi pomogli u odvraćanju imigracije na američko-meksičkoj granici. Takođe je rekla da se karteli infiltriraju u rezervate.


- Zbog bezbednosti Ojata, prognani ste iz domovine plemena Oglala Sijuks, odluka odmah stupa na snagu - navodi se u saopštenju koje je potpisao vođa plemena Frenk Izlazeća Zvezda.

Ojata je inače indijanska reč za ljude ili naciju.

Noem je optužena da je pokušala da iskoristi pitanje granice kako bi pomogla da bivšem američkom predsedniku Donaldi Trampu da ponovo bude izabran i da poveća svoje šanse da postane njegov kandidat.


Vođa indijanskog plemena je dodao da su mnogi od migranata koji stižu na američko-meksičku granicu starosedeoci iz Salvadora, Gvatemale i Meksika koji dolaze u potrazi za poslom i boljim životom.

- Ne moraju da budu stavljeni u kaveze, odvojeni od svoje dece kao za vreme Trampove administracije, niti da budu isečeni žiletom žicom koju svuda postavlja Južna Dakota - rekao je Frenk Izlazeća Zvezda.

Takođe se osvrnuo na navode guvernerke da banda pod nazivom Duhovi koji plešu ubija ljude u rezervatu Pajn Ridž i da je povezana sa kartelima koji prelaze granice i koriste rezervate Južne Dakote za širenje droge na Srednjem zapadu. Frenk Izlazeća Zvezda je rekao da je duboko uvređen zbog tih optužbi.


Takođe je dodao da je to pleme suverena nacija i da ne pripada državi Južna Dakota.

- Žalosno je što je predsednik plemena odlučio da uvede politiku u raspravu o efektima neuspeha naše savezne vlade da primeni savezne zakone na južnoj granici i na plemenskim zemljama. Moj fokus je i dalje na zajedničkom radu na rešavanju tih problema. Spremna sam da radim sa bilo kojim od indijanskih plemena naše države na izgradnji takvog odnosa - odgovorila je Noem.

Frenk Izlazeća Zvezda proglasio je u novembru vanredno stanje u rezervatu Pajn Ridž zbog porasta kriminala. Sudija je prošle godine presudio da savezna vlada ima ugovornu obavezu da podrži sprovođenje zakona u rezervatu, ali je odbio da donese odluku o nivou finansiranja koji pleme traži.


Noem je tri puta rasporedila trupe Nacionalne garde na meksičku granicu.


Glas javnosti/K04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR