Glas Javnosti

NEZAVISNOST TEKSASA: Hoćemo li videti otcepljenje 26 država od SAD?

Svet
Autor: Glas javnosti

U središtu rastućih napetosti između Teksasa i saveznih vlasti SAD-a, pokret za nezavisnost Teksasa sve više dobija na zamahu.

Daniel Miler, predsednik Teksaškog nacionalističkog pokreta, argumentuje da je Teksas nacija u svakom smislu te reči, ističući jedinstvenu kulturu, istoriju, ekonomsku i političku filozofiju, kao i teritorijalnu demarkaciju države.


Njegove tvrdnje nailaze na otpor stručnjaka koji smatraju da je secesija neustavna i ekonomski katastrofalna kako za SAD, tako i za Teksas. Međutim, pokret nastavlja da privlači pristalice među politički polarizovanim građanima i onima koji su izgubili poverenje u američke institucije, sa više od 210.000 pratilaca na stranici pokreta na Fejsbuku​.

Istorijski gledano, Teksas je proglasio nezavisnost od Meksika 1836. godine i postojao kao nezavisna republika do svoje aneksije Sjedinjenim Državama 1845. godine.



Pokret za nezavisnost Teksasa ima duboke korene, sa različitim grupama koje su se pojavile kroz decenije, uključujući i organizaciju Republika Teksas koja je bila aktivna 1990-ih godina. Ta grupa je tvrdila da su Sjedinjene Države nelegalno anektirale Teksas, smatrajući ga "zatočenom nacijom".

 
U novije vreme, Teksaški nacionalistički pokret, koji vodi Daniel Miler, nastoji da ostvari političku, kulturnu i ekonomsku nezavisnost Teksasa kroz mirne političke i obrazovne aktivnosti, uključujući zagovaranje za referendum o nezavisnosti po uzoru na referendum o nezavisnosti Škotske 2014. godine​.

Iako su neki republikanski zakonodavci i lokalni političari podržali ideje pokreta, drugi su kritički nastrojeni, opisujući takve inicijative kao seditivne i licemerne. Unatoč tome, entuzijazam među pristalicama pokreta raste, potpomognut širokim nezadovoljstvom vladom SAD-a pod predsedništvom Džoa Bajdena, koje mnogi pristalice pokreta opisuju kao socijalistički i diktatorski režim​.


S obzirom na trenutne događaje i rastući pokret za nezavisnost, čini se da je diskusija o potencijalnoj secesiji Teksasa postala značajnija nego ikad.

Sa povećanim interesovanjem i podrškom, kao i političkim i društvenim turbulencijama koje se nastavljaju, ova tema ostaje relevantna u političkom diskursu Teksasa i šire.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR