Glas Javnosti

Šef UN zahteva da primirje u Gazi postane potpuni prekid vatre

Svet
Autor: Glas javnosti

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš zatražio je u ponedeljak potpuni humanitarni prekid vatre između Izraela i palestinskih militanata Hamasa umesto privremenog primirja, pošto se „humanitarna katastrofa u Gazi iz dana u dan pogoršava“.

Egipatski, katarski i američki pregovarači blizu su postizanja dogovora o produžetku primirja Izraela i Hamasa koje ističe danas, rekli su danas egipatski bezbednosni izvori., rekli su egipatski bezbednosni izvori, usred sve većeg globalnog pritiska da se produži dogovor koji je pauzirao sedmonedeljne borbe.


„Dijalog koji je doveo do sporazuma mora da se nastavi, što će rezultirati potpunim humanitarnim prekidom vatre, za dobrobit naroda Gaze, Izraela i šireg regiona“, rekao je Guterešov portparol Stefan Dužarik u saopštenju.

Ujedinjene nacije će nastaviti da podržavaju ove napore na svaki mogući način“, rekao je on. Gutereš je ponovo pozvao da se taoci koje drži Hamas odmah i bezuslovno oslobode, rekao je Dužarik.


Ujedinjene nacije su povećale isporuku humanitarne pomoći Gazi tokom protekla četiri dana tokom primirja i poslale pomoć u neka severna područja priobalne enklave koja je nedeljama bila uglavnom odsečena, rekao je Dužarik.


"Ali ova pomoć jedva da se registruje u odnosu na ogromne potrebe 1,7 miliona raseljenih ljudi. Humanitarna katastrofa u Gazi se pogoršava iz dana u dan," rekao je on.


Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR