Glas Javnosti

ENORMNA CIFRA: Troškovi rata za Izrael mogli bi dostići 48 milijardi dolara

Svet
Autor: Glas javnosti

Leader Capital Markets je u izveštaju naveo da će Izrael verovatno snositi dve trećine ukupnih troškova rata, dok će ostatak doći iz SAD u obliku vojne pomoći.

Leader Capital Markets je izvestio da će Izrael verovatno snositi dve trećine ukupnih troškova rata, a ostatak će doći iz SAD u obliku vojne pomoći.


Finansijska konsultantska kompanija u Izraelu predvidela je da bi rat u pojasu Gaze mogao koštati izraelsku ekonomiju 48 milijardi dolara tokom ove i naredne godine.


Procena od 48 milijardi dolara je niža od prethodnih, uključujući i procenu izraelskog Nacionalnog ekonomskog saveta od pre nekoliko dana, koji je procenio cenu rata za izraelsku ekonomiju na 200 milijardi šekela (54 milijarde dolara).

Izraelsko ministarstvo finansija je u oktobru procenilo da će rat koštati privredu 270 miliona dolara dnevno, uz napomenu da kraj rata ne znači i kraj gubitaka.

Brojke kompanije Leader Capital Markets pokazuju da će izraelska vlada morati ponovo da pozajmi da bi se pripremila za „najgori oružani sukob u poslednjih 500 godina“.


Kompanija je istakla da će Izrael verovatno podneti dve trećine ukupnih troškova, dok će SAD platiti ostatak. Izraelsko ministarstvo finansija procenilo je da rat privredu entiteta košta oko 270 miliona dolara svakog dana.


„Izraelska fiskalna matematika znači da će vlada u velikoj meri morati da se zaduži kroz ono što je već njen najgori oružani sukob u poslednjih pola veka“.

Napominjući da je Tel Aviv izdao međunarodni dug u jenima, evrima i dolarima putem privatnih plasmana preko banaka na Volstritu, uključujući Goldman Sachs Group Inc., u izveštaju se navodi da izraelska vlada i dalje „računa da će domaće tržište apsorbovati najveći deo svojih potrebe za finansiranjem“.


Izraelski režim je već „prodao 18,7 milijardi šekela lokalnih obveznica“ od početka rata u oktobru, u poređenju sa mesečnim prosekom od nešto više od 5 milijardi šekela do septembra.

Okupatorski režim je započeo rat na Gazi 7. oktobra nakon što je palestinski pokret otpora Hamas poveo iznenadnu operaciju Al-Aksa Oluja protiv okupacionog entiteta kao odgovor na višedecenijske kampanje krvoprolića i razaranja Palestinaca koje je izraelski režim vodio.


Vladina kancelarija za medije u Gazi saopštila je u četvrtak da je najmanje 14.854 Palestinaca, uključujući više od 6.150 dece i 4.000 žena, ubijeno, a više od 36.000 povređeno u izraelskim napadima.

Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR