Glas Javnosti

RAT U IZRAELU: Primirje se okončava danas, Hamas traži produženje

Svet
Autor: Glas javnosti

Danas je 52. dan rata u Izraelu, sukoba koji je započeo napadom pripadnika palestinske ekstremističke organizacije Hamas na jug zemlje iz Pojasa Gaze 7. oktobra.

Hamas je saopštio da nastoji da produži trenutnu četvorodnevnu pauzu u brorbama s Izraelom i poveća broj oslobođenih talaca.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu kazao je da bi prvobitni sporazum mogao da bude produžen, ali je dodao da će se izraelske operacije u Pojasu Gaze nastaviti punom snagom nakon perioda primirja.

Danas, poslednjeg dana aktuelnog primirja, trebalo bi da bude oslobođeno još izraelskih talaca i palestinskih zatvorenika.


Tokom jučerašnjeg dana Hamas je oslobodio 14 izraelskih talaca i troje stranih državljana u zamenu za 39 palestinskih zatvorenika.

Stanovništvo Pojasa Gaze koristi pauzu u borbama kako bi nabavilo očajnički potrebno gorivo, hranu i lekove.

Izrael bombarduje Pojas Gaze od 7. oktobra kada je u napadima Hamasa ubijeno 1.200 ljudi, a više od 200 osoba kidnapovano i odvedeno u palestinsku enklavu.

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze, kojim upravlja Hamas, objavilo je da je 14.500 ljudi ubijeno, uključujući više od 5.000 dece, od kako je bombardovanje počelo.

Uz oko 1.500 tela hamasovaca koja su pronađena na teritoriji Izraela, ukupno je do sada sukob odneo 17.200 žrtava.

Glas javnosti/Ag

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR