Glas Javnosti

SADA JE DOŠLO VREME DA ENGLEZI PATE: Britanski list priznao: Nestašica u Londonu a izobilje u ruskom selu

Svet
Autor: Glas javnosti

Za razliku od pre 40 godina kada su građani Velike Britanije na televiziji posmatrali jadne Ruse pod komunističkim režimom koji čekaju u redovima za osnovne životne namirnice, poput jaja i hleba, sada je došlo vreme na Engleze da pate. Ovako britanski "Dejli mejl" opisuje nestašicu hrane koja već više meseci vlada u tamošnjim marketima.

Širom Britanije vlada nestašica i ograničenje kupovine voća i povrća, paradajza, krastavca, paprike, zelene salate, praziluka i malina.


List je, sa druge strane, napravio poređenje sa ruskim gradićem Permom, smeštenom na obali reke Kame i na obroncima Urala, granici između  Evrope i Azije.

Kako "Dejli mejl" primećuje, njihovi rafovi su prepuni sveže hrane i ruske državljane pod vladavinom Vladimira Putina fotografije praznih korpi u susednoj zemlji ne pogađaju.

"Mnoge osnovne namirnice daleko su skuplje nego u Rusiji", piše list.

Stanovnici Perma i drugih delova Rusije imaju dosta jeftinu hranu, kao i energente koji omogućavaju da se povrće uzgaja u toplim staklenicima tokom zime. Rusija takođe može da uvozi velike količine voća, na primer iz Irana, koji uživa u toplijoj klimi.


Takođe, primećuju, da u ovom gradu ne postoji ni zabrinutost oko grejanja domova, ni kupovine jeftinog i lako dostupnog benzina ili dizela.

Konstatovali su i da je porez na dohodak u Rusiji iznosi samo 13 odsto za one koji ostvare dobit od 163.000 funti godišnje, u poređenju sa 40 ili 45 procenata za one sa visokim zaradama u Britaniji.

"Kriza, kakva kriza? Živimo svoje živote normalno uprkos situaciji u Ukrajini. Gledamo prazne police u Britaniji. Mi smo u Rusiji, radimo ovde i uopšte ne trpimo zbog sankcija Zapada", za "Dejli mejl" ispričali su Britanac Džon (67) i  njegova supruga Ruskinja Helena (51).


Inače, inflacija je u Rusiji pala na četiri odsto, u poređenju sa 10,1 odsto u Velikoj Britaniji. Prema podacima Kancelarije za nacionalnu statistiku za 2022. godinu, prosečan prihod po osobi u Rusiji je manji od 14.000 funti, u poređenju sa 33.000 funti u Velikoj Britaniji. 

Podsećamo, Velika Britanije je u više navrata uvodila sankcije Rusiji, što je direktno uticalo na snabdevanje tržišta energentima i naftnim derivatima, a s tim u vezi i nestašicu hrane u ovoj državi.

Glas javnosti/RT Balkan

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR