Glas Javnosti

U SVETU NESTAŠICA OVIH PROIZVODA: Kako ćemo bez omiljenih grickalica?

Svet
Autor: Glas javnosti

Zbog rata u Ukrajini svet se suočava sa nestašicom popularnih prehrambenih proizvoda.

Tokom proteklih nekoliko meseci, mnoge naizgled namirnice u prodavnicama postale su jezivo skupe ili ih je veoma teško pronaći, javlja je Blumberg.

Takođe, ovaj list navodi da se mnoge kompanije bore da pronađu alternative za proizvode kojih nema ili ih je sve manje na tržištu.


Problem se pripisuje rastegnutom globalnom lancu snabdevanja, uz veliki broj faktora, od nepovoljnih vremenskih prilika i pandemije korona virusa do geopolitičkih tenzija i ponovnog porasta potražnje, koji doprinose tom pitanju.

U Nemačkoj se pivopija suočava sa nestašicom flaša, delom i zbog rata u Ukrajini, koja pivare snabdeva staklom. Nacionalne pivare, koje već plaćaju više za struju i ječam, pozivaju kupce da vrate svoje prazne flaše, prema izveštajima medija.

U Sjedinjenim Državama, kokice su postale izvor brige za gledaoce filmova u bioskopima, jer farmeri razmišljaju o odustajanju od kukuruza u korist unosnijih useva


.

Problemi nisu poštedeli ni povrće, a nedostatak zelene salate u Australiji je naveo KFC da stavi kupus u svoje hamburgere. U Velikoj Britaniji, McDonalds je morao da racionališe paradajz, koristeći jednu krišku umesto dve, zbog nestašica.

Gigant brze hrane je takođe morao da zaustavi prodaju pomfrita velikih dimenzija u nekoliko zemalja zbog usporenih isporuka i globalne nestašice krompira.



U međuvremenu, singapurski KFC restorani su navodno zamenili pomfrit sa nekakvom mešavinom od vafla. U Keniji, korisnici društvenih medija pozvali su na bojkot lanca brze hrane jer ne koriste krompir lokalnog porekla.

Takođe, nedostatak prehrambenih namirnica je takođe pogodio Japan, što je navelo restorane da povuku određena jela sa svojih menija.

Kako je istakao Madhav Durbha, potpredsednik strategije lanca snabdevanja u Coupa Softvare, poslovni lideri treba da preispitaju odakle da uvoze robu.

On je za Blumberg rekao da, kroz nove tehnologije i bolje planiranje, mogu smanjiti potencijalna kašnjenja, izgubljene prihode i "stalno gašenje požara" kako bi upravljali nestašicama.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR