Glas Javnosti

IDUĆA ZIMA BIĆE PROBLEMATIČNA: Evropskoj uniji preti nestašica gasa sledeće godine

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

EU ima dovoljno gasa za ovu zimu, ali bi se sledeće godine mogla suočiti s nestašicom ako Rusija dodatno smanji snabdevanje, upozorila je IEA danas i pozvala vlade da brže deluju kako bi uštedele energiju i proširile upotrebu energije iz obnovljivih izvora.

Iako je Rusija ove godine smanjila isporuke gasa, Evropa je izbegla ozbiljnu nestašicu i ima puna skladišta gasa za zimu - delom zahvaljujući hitnim merama EU-a za punjenje skladišta, a delom zbog povoljnih vremenskih prilika i visokih cena gasa koje su smanjile potražnju za gorivom.

Ali iduća godina mogla bi biti izazovnija od energetske krize koja je ove godine povećala račune evropskim domaćinstvima i prisilila industrije na privremeno zatvaranje kako bi se izbegle paralizujuće cene gasa, piše portal Ekapija.



Ako Rusija obustavi preostali udeo gasa koji još isporučuje Europi, a kineska potražnja za gasom se oporavi s najnižih nivoa izazvanih zatvaranjem zemlje zbog covida-19, EU bi se mogla suočiti s manjkom gasa od 27 milijardi kubnih metara u 2023. godini, upozorila je Međunardona agencija za energiju (IEA).

Ukupna potrošnja gasa u EU-u iznosila je 412 milijardi kubnih metara u 2021.

- Ovo je ozbiljan izazov - rekao je izvršni direktor IEA-e Fatih Birol na zajedničkoj konferenciji za medije u Briselu s predsednicom Evropske komisije.

Manjak bi mogao da se izbegne ako se povećaju subvencije i politike za obnovu zgrada koje troše puno gasa, ako se grejanje na fosilna goriva zameni toplotnim pumpama i masovno proširi upotreba obnovljive energije, navela je IEA.

Potrebna investicija od 100 mlrd EUR vratila bi se u roku od dve godine preko nižih računa za gas, rekao je Birol.


Predsednica EK Ursula fon der Lajen predložila je formiranje evropskog "fonda solidarnosti" za prikupljanje novca za ulaganja u energetiku - korišćenjem novca EU-a i dodatnih izvora finansiranja.

Fon der Lajen je rekla da je snabdevanje EU gasom "sigurna ove zime" i da se blok 27 zemalja priprema za iduću.

Čelnici zemalja EU-a pozvaće da se pripreme planovi za nepredviđene situacije za snabdevanje energijom iduće zime na samitu u četvrtak u Briselu, prema nacrtu zaključaka njihovog sastanka u koji je Rojters imao uvid.

Ali zemlje još uvek nisu pronašle rešenje za visoke cene energenata. Ministri energetike EU-a održaće vanredni sastanak u utorak kako bi pokušali da dogovore gornju granicu za cenu gasa.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR