Glas Javnosti

Ruski patrijarh: Putin vratio ikonu "Trojice" Sergijevoj lavri

Svet
Autor: Glas javnosti

Ruski patrijarh Kiril saopštio je da je ruski predsednik Vladimir Putin predao Ruskoj pravoslavnoj crkvi čuvenu ikonu "Trojice", ruskog slikara Andreja Rubljova kako bi bila postavljena u Trojice-Sergijevoj lavri na mesto gde se sada nalazi njena kopija.

„Na moju molbu predsedniku države Vladimir Putin je doneo istorijsku odluku o vraćanju čudotvorne ikone Ruskoj pravoslavnoj crkvi da bi bila postavljena na svom istorijskom mestu – tamo gde se sada nalazi njena kopija. To je veliki događaj“, naveo je patrijarh.

Patrijarh je rekao da će ikona biti izložena u Hramu Hrista Spasitelja godinu dana kako bi vernici mogli da joj se poklone, a zatim će biti vraćena u Trojice-Sergijevu lavru, sedište Ruske pravoslavne crkve.


Ministarstvo kulture Rusije saopštilo je da će ikona biti dostupna vernicima od 4-18. juna a da potom ide na restauraciju.

Rubljov je naslikao ikonu u 15. veku i ona se smatra jednim od remek-dela ruskog ikonopisa. Ona je 1929. godine po nalogu tadašnjih ruskih vlasti premeštena u Tretjakovsku galeriju, a 15. maja ove godine obelodanjeno je da će biti vraćena RPC.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR