Glas Javnosti

PUTINOVA PRETNJA NUKLEARNIM ORUŽJEM JE STVARNA: Ako Ukrajina osvoji Krim, kreće KATASTROFA!

Svet
Autor: Glas javnosti

Pretnje Vladimira Putina nuklearnim ratom su stvarne, smatra Grigorij Javlinski, ruski opozicioni političar i osnivač liberalne partije Jabloko. Rus, rođen u Ukrajini, i dugogodišnji kritičar Putinovog režima, rekao je da je Putinova "nuklearna pretnja stvarna pretnja... ovo nisu samo reči“.

On je upozorio da bi Rusija mogla da iskoristi svoje nuklearne kapacitete ako Ukrajina pokuša da povrati Krim. Pre dve nedelje, bivši predsednik Dmitrij Medvedev rekao je da će posledice potencijalne globalne nuklearne katastrofe trajati decenijama "sve dok ruševine ne prestanu da emituju radijaciju“, ponovivši pretnje nuklearnog rata protiv saveznika Ukrajine.

Javlinski, rođen u Lavovu, istupio je protiv Putina na tri predsednička izbora. Ekonomista i političar izradio je plan za tranziciju umirućeg SSSR-a u ekonomiju slobodnog tržišta. On je bivši lider Jabloka, osnovanog 1993. kao progresivna socijal-liberalna partija levog centra u Rusiji. Javlinski je više puta pozivao na prekid vatre kako bi se okončao rat, izazivajući zabrinutost zbog Putinove nuklearne pretnje. Putin je nekoliko puta tvrdio da je Rusija spremna da upotrebi nuklearno oružje u sukobu sa zapadom.


Prošlog meseca je suspendovao program Novi START, formalnu kontrolu nuklearnog naoružanja između Rusije i SAD. Medvedev je u januaru takođe upozorio da bi gubitak Rusije u ratu mogao da izazove nuklearni odgovor. Ruski propagandista Vladimir Solovjov tvrdi da Putin "ne blefira“ o upotrebi nuklearnog oružja protiv Zapada.

Neki su sugerisali da su ove tvrdnje najviših ruskih zvaničnika samo blef za odvraćanje od zapadne intervencije. Naučni centar Instituta za proučavanje rata (ISV) rekao je krajem februara da je nuklearni rat u Ukrajini "izuzetno malo verovatno“ da će se dogoditi.

Rusija ima velike zalihe nuklearnog oružja sakupljene od Hladnog rata. Ruske taktičke nuklearke, sa snagom od deset do 100 kilotona, dizajnirane su za upotrebu na bojnom polju na spornoj teritoriji. Poređenja radi, atomska bomba koja je opustošila Hirošimu 1945. bila je otprilike 18 kilotona. Rusija ima oko 2.000 komada taktičkog nuklearnog oružja.

Glas javnosti/Mondo/Newsweek

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR