Glas Javnosti

PUTIN NA FRONT POSLAO ZAMPOLITE! Nema više šta da se čeka, imaju SAMO JEDAN CILJ

Svet
Autor: Glas javnosti

Ruska ratna propaganda nije uspela u prvim danima rata u Ukrajini pa je protekle dane i nedelje obeležila sve veća aktivnost Ruske pravoslavne crkve, političkih oficira u ruskoj vojsci i sve aktivnije onlajn farme trolova.

Ruski predsednik Vladimir Putin i ministar odbrane Sergej Šojgu obnovili su funkciju političkih komesara u ruskoj vojsci 2018. godine, obeležavajući 100. godišnjicu te institucije.

Zamenici komandanta za politička pitanja, takozvani "zampoliti", tako su pristupili vojno-političkom direktoratu Ministarstva odbrane Rusije, zajedno sa vojnim kapelanima i psiholozima. Kako za "Forin polisi" piše profesor Dmitrij Adamski sa Univerziteta Rajhman u Izraelu, njihov zadatak je da održe lojalnost, motivaciju i psihološku stabilnost ruskih vojnika i građana. Novi zampoliti se nalaze u svakoj vojnoj jedinici koja ima više od 100 vojnika.


Šef komiteta za odbranu ruske Dume je objasnio da je cilj vojnopolitičkog rada formiranje "pouzdanog vojnika". On mora biti odan državi i nosilac tradicionalnih vrednosti - državnosti, duhovnosti i patriotizma. Službene dužnosti vojnopolitičkih starešina su agitacija i propaganda, zaštita vojnika od "negativnih informacionih uticaja", procena morala i psihičkog stanja vojnika, versko-patriotska delatnost i prevencija devijantnog ponašanja. Da je invazija na Ukrajinu izvršena po savremenoj ruskoj vojnoj doktrini, zampoliti bi u mesecima pre bitke pripremili vojnike za teškoće koje su pred njima, objasnili im šta ih čeka i kako da to prevaziđu. Ali ni većina zampolita nije znala da će invazija početi 24. februara.

To je, tvrdi Adamski, razlog zašto je moral ruskih snaga bio tako tragično nizak u prvim nedeljama invazije. Mnogi su za njihovu misiju saznali onog dana kada su prešli ukrajinsku granicu. Rečeno im je da će biti dobrodošli kao mirovnjaci koji su oslobodili bratski narod iz kandži zlih nacističkih radikala koji su ih držali kao taoce. Intenzitet i veština ukrajinskog otpora dali su im do znanja da su neželjeni okupatori, a za mnoge je to bio težak udarac za moral, piše "Jutarnji list".


Ali kada je prvobitni blickrig propao, vojnopolitički oficiri su počeli da rade punom snagom. Zampoliti i vojni kapelani počeli su zajedno da prezentuju vojnicima novi narativ: Ukrajina je pod kontrolom zapadnih sila i rusofobičnog režima, koji vrši genocid nad svojim ruskim stanovništvom, i postao je odskočna daska za agresiju NATO.

Svrha ruske operacije, počeli su da ih ubeđuju, jeste neizbežni preventivni udar za otklanjanje egzistencijalne pretnje - da se spreči razmeštanje NATO projektila pored Rusije, i proizvodnja hemijskog, nuklearnog i biološkog oružja na teritoriji Ukrajine. Cilj je "denacifikovati" Ukrajinu i spasti Ruse u Donbasu od genocida. Belorusija, Rusija i Ukrajina su zajednički društveni, kulturni i verski entitet, predodređen da se ponovo ujedine.

Kako navodi FP, oni su sada na prvim linijama ratišta, gde vojnicima objašnjavaju zašto Rusija ratuje sa bratskim narodom i zašto je otpor tako žestok. Objašnjenje je da su zapadne države sile zla koje su svojim stranim vrednostima pokvarile duh bratskog naroda i da seju razdor među braćom. Njihov uticaj je dubok, pa će borba protiv njega biti duga i teška. Bitka se ne vodi protiv Ukrajinaca, već protiv mračne sile koja preti celoj Rusiji, a pobeda znači slobodu za ruski narod.

Dok se zampoliti bore za duše i mozak ruskih vojnika, ruske brigade internet trolova popravljaju štetu od međunarodnog uticaja koju je pretrpela Rusija. Navodno smešteni u staroj fabrici municije u Sankt Peterburgu, ruski internet-plaćenici povezani su sa Jevgenijem Prigožinom i njegovom kompanijom IRA, za koju se sumnja da je pokušala da utiče na američke predsedničke izbore 2016. godine. Trolovi iz Sankt Peterburga, prema britanskim analitičarima, ciljaju na naloge na društvenim mrežama vodećih zapadnih političara, poput britanskog premijera Borisa Džonsona, nemačkog kancelara Olafa Šolca i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja.


Jedan od njihovih glavnih zadataka je "brigada" - podizanje vidljivosti komentarisanjem i "lajkovanjem" saopštenja i debata u korist propagande Kremlja. Tvrdnje stvarnih ljudi koji izražavaju pozitivna mišljenja za Moskvu su znatno potkrepljene i potisnute.

Iako su njihove aktivnosti zabeležene na Tviteru i Fejsbuku, počeli su da se fokusiraju posebno na novije društvene mreže, kao što su Instagram, Jutjub i Tiktok. Britanski Gardijan prenosi da na Telegramu kanal "Sajber front Z", nazvan po slovu "Z", koje predstavlja podršku ruskoj invaziji, ima posebnu ulogu u ofanzivi internet-propagande.

Analitičari kažu da su ruski trolovi naučili svoje veštine iz taktika koje koriste teoretičari zavere Kanon i teroristi Islamske države, a u nekoliko slučajeva ciljali su na profile popularnih muzičara kao što su Daft Pank, Dejvid Geta, DJ Tiesto i Ramštajn.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR