Glas Javnosti

RUSIJA OTKRILA KOLIKO JE UKRAJINSKIH VOJNIKA ZAROBILA: Radije se predaju, shvataju uzaludnost otpora! MEĐU NJIMA I 5 KOMANDANATA!

Svet
Autor: Glas javnosti

Mnogi ukrajinski vojnici vide otpor kao uzaludan i više vole da polože oružje, rekao je glavni ruski istražitelj.

- Rusija drži oko 2.000 ukrajinskih vojnika koji su dobrovoljno položili oružje, uključujući pet komandanata brigada koji su se borili protiv stanovništva Donbasa - izjavio je šef ruskog istražnog komiteta Aleksandar Bastrikin.

Bastrikin je rekao da istražitelji rade sa zarobljenicima i da dobijaju "mnoge detalje o okolnostima zločina ukrajinskog režima".


- Svi vide da bi ukrajinski vojnici, ma kako to zvučalo u zapadnim medijima i propagandističkim društvenim mrežama, radije da se predaju kada im se ukaže dobra prilika. Oni razumeju uzaludnost otpora - rekao je Bastrikin.

Svedočenja zarobljenih pružila su ruskim vlastima informacije o radu ukrajinskih snaga sa stranim savetnicima, kao i o stranim plaćenicima, otkrio je šef Istražnog komiteta.

- Na osnovu dostupnih podataka, pokrenuti su krivični postupci protiv 75 plaćenika koji učestvuju u neprijateljstvima na strani Ukrajine. Znamo da su došli iz Velike Britanije, SAD, Norveške, Kanade, Gruzije i drugih zemalja - rekao je Bastrikin.


Kao primer, naveo je jednog gruzijskog državljanina za koga se navodi da je na ukrajinskoj teritoriji stvorio oružanu formaciju pod nazivom Gruzijska nacionalna legija, koja je uključivala najmanje 24 njegova sunarodnika kao plaćenike.

- Neki od njih su se takođe predali i ispitivali su ih istražitelji - dodao je Bastrikin.

Komentarišući izveštaje o navodnom mučenju ruskih ratnih zarobljenika od strane Ukrajinaca, Bastrikin je rekao da se "neki broj takvih zločina" trenutno istražuje. On je naveo dva primera takvih incidenata: prvo, kada su Ukrajinci navodno "sistematski primenili fizičko nasilje" protiv nekoliko ruskih vojnika koje su zarobili u Zaporožju i "protivzakonito držali" deset dana.


- Pokušali su da iz njih izbiju informacije o napretku specijalne vojne operacije - objasnio je Bastrikin.

U drugom incidentu učestvovale su dve grupe ruskih vojnika koji su zarobljeni u Nikolajevskoj oblasti i navodno su takođe bili izloženi "fizičkom i psihičkom nasilju".

- Uvek postoje šanse da se utvrde umešani, jer nema zločina bez tragova - podvukao je Bastrikin i dodao da Istražni komitet koordiniše svoje napore sa zvaničnicima Donjecke i Luganske Narodne Republike, piše Kurir.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR