Glas Javnosti

PRIKRIVENI RAT DVE SILE: Zbog sukoba Jermenije i Azerbejdžana sve oči uprte u Putina i Erdogana (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Na jugu Kavkaza, u regionu nepriznate države Nagorno-Karabah eskalirao je žestok sukob između Azerbejdžana i Jermenije i koji vodi ka izbijanju rata koji bi lako mogao da uključi vojne sile Rusiju i Tursku.

Dve strane su se u nedelju uzajamno optuživale za izazivanje borbi u jutarnjim satima koje prema tvrdnjama Bakua i Jerevana i dalje traju. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da su jermenske oružane snage "oko šest ujutro započele provokacije teškim naoružanjem na širokom području".

Kako se navodi, "gubitaka je bilo i među civilnim stanovništvom, i među oružanim snagama". Ubrzo potom je predsednik Ilham Alijev na državnoj televiziji zapretio osvetom zbog prolivanja "krvi mučenika" i proglasio ratno stanje.

S druge strane, jermenski premijer Nikol Pašinjan optužio je Azerbejdžan da je započeo raketni i vazdušni napad na Republiku Nagorno-Karabah, teritoriju koja pripada Azerbejdžanu, ali koja je proglasila nezavisnost.

U saopštenju za štampu, jermenska ambasada u Nemačkoj teško je optužila Azerbejdžan za težak humanitarni zločin, jer je navodno namerno bombardovala "civilna naselja, škole i vrtiće", pri čemu su "korišćeni tenkovi, artiljerija, dronovi, rakete i avioni".

U prepodnevnim časovima vlada u Jerevanu, prestonici Jermenije, proglasila je ratno stanje: "Za otadžbinu, za pobedu", poručio je Pašinjan.

Projermenski "predsednik" Nagorno-Karabaha Araik Arutjunjan takođe je proglasio ratno stanje nad regionom, koji međunarodna zajednica ne priznaje, i najavio opštu mobilizaciju svih stanovnika sposobnih za borbu, dakle onih od 18 godina naviše. Ostatku stanovništva je poručio da se skloni na sigurno.

- Objavili ste nam rat? Rat ćete i dobiti! - izjavio je Arutjunjan u vojnoj uniformi pred kamerama.

Prema rečima očevidaca, u glavnom gradu Nagorno-Karabaha Stepanakertu od 50.000 stanovnika oštećene su brojne kuće, a najmanje jedna žena i dete su ubijeni, saopštili su jermenski aktivisti za ljudska prava, prenosi Blic. Vlada u Azerbejdžanu saopštila je da je poginulo više civila.

Azerbejdžan koristi turske dronove?

Ministarstvo odbrane u Bakuu objavilo je u nedelju po podne snimke sopstvenih napada na jermenske položaje u Nagorno-Karabahu. Na njima se vidi kako dronovi napadaju sovjetske protivraketne sisteme tipa "9K33Osa", koji očigledno nisu primetili kako se približavaju.

Posmatrači su odmah primetili da vrsta snimka i siluete raketa neverovatno liče na turske borbene dronove tipa "Bajraktar TB2". Osim toga, kanal blizak turskoj vojsci bio je jedan od prvih na Tviteru koji je proširio pomenuti snimak.

Azerbejdžan je u junu saopštio da namerava da kupi nekoliko desetina "TB2" od Turske, koje ona već uspešno koristi u Siriji i Libiji, a sada je turski oružani sistem očigledno našao primenu u sukobu između Jermenije i Azerbejdžana. Zet predsednika Erdogana je jedan od ljudi koji su razvili "TB2".

Umešale se Rusija i Turska

Rusija, koja podržava Jermeniju, i Turska, koja podržava Azerbejdžan, odmah su se umešale u sukob.

Rusija je pozvala na neodložan prekid vatre u regionu. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarao je telefonom s jermenskim kolegom Sohrabom Mnazakanjanom, ali je Rusija takođe naglasila da Jermenija ima pravo da se brani.

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je "ozbiljnu zabrinutost zbog obnove vojnog sukoba velikih razmera" i pozvao na zaustavljanje neprijateljstava u telefonskom pozivu sa Pašinjanom, navodi se u saopštenju Kremlja.

S druge strane, Turska se, bez ustručavanja, stavila na stranu Azerbejdžana.

- Kao i uvek, turska nacija svim raspoloživim sredstvima podržava azerbejdžansku braću i sestre - napisao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan na Tviteru i optužio Jermeniju da dovodi region u opasnost.

Dan kasnije Erdogan je rekao da je došlo vreme da jermenija "okonča okupaciju teritorije Azerbejdžana".

Sada preti opasnost od posredničkog rata između Turske i Rusije na Kavkazu.

Rusija i Turska su malo-malo na suprotnim stranama u naizgled regionalnim sukobima. One podržavaju suparničke strane u Siriji i LIbiji, zbog čega su više puta bile na ivici direktnog okršaja.

Sukob ima potencijal da se uvuče u Rusiju i Tursku, stvarajući nove geostrateške tenzije između njih, prenosi Blic. Rusija ima pakt o uzajamnoj odbrani sa Jermenijom i vojnu bazu u republici, dok je Azerbejdžan prošlog meseca bio domaćin velikih zajedničkih vojnih vežbi sa turskim snagama.

Istorija sukoba

Dve države su gotovo 30 godina u sukobu oko kontrole nad regionom Nagorno-Karabah, koji je pretežno naseljen Jermenima. Prema međunarodnom pravu, region, koji kontroliše Jermenija, pripada većinski muslimanskom Azerbejdžanu. Baku je izgubio kontrolu nad hrišćanskim regionom u ratu posle raspada Sovjetskog Saveza.

Iako je od 1994. na snazi sporazum o prekidu vatre, on se svaki čas krši, a poslednji put se žešće rasplamsao 2016, kada je umrlo više od 120 ljudi.

U julu su na granici između neprijateljskih republika izbile žestoke borbe, ali su se one vodile više stotina kilometara severno od Nagorno-Karabaha.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas zatražio je neodložan prekid vatre:

- Pozivam sukobljene strane da neodložno obustave sve borbe, a naročito bombardovanje sela i gradova -rekao je on, dodavši da sukob oko regiona Nagorno-Karabah može da se reši samo pregovorima.

(Glas javnosti/Kurir)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR