Glas Javnosti

PREŠAO BRANU PA SE ZAGLAVIO: Grbavi kit zaglavljen u reci našao put do mora

Svet
Autor: Glas javnosti

Grbavi kit zaglavljen od četvrtka na ušću jedne reke u Bretanji, u zapadnoj Francuskoj, uspeo je da pronađe put nazad do mora, saopštilo je tamošnje udruženje odgovorno za spasavanje životinja.

Kit od sedam do deset metara uspeo je da pređe branu koja ga je sprečava da se vrati u more.

„Otišao je, otišao je“, radosno su uzviknuli spasioci i nekoliko desetina posmatrača na brani elektrane u Ransu, ugledavši kita u okeanu, prenosi N1.


Kit je se zaglavio u četvrtak pre podne. U reku je ušao jer je bila otvorena glavna brana elektrane. Borio se sam da se ponovo vrati u otvoreno more uprkos intervenciji spasilaca i ponovnog otvoranja kapije.

Ogromni sisar je, zahvaljujući opadajućoj plimi, i svim otvorenim branama, uspeo da jednu pređe od njih i vrati se svom okeanu.

Predstavnici elektrane su rekli da se dogodi da zaluta neki delfin dug dva do tri metra, ali ne i kitovi.


Spasioci su rekli da su malo saznali o kitu, jedino da je dugačak od sedam do deset metara i da je mlada životinja. Nisu otkrili da li je u pitanju ženka ili mužjak i kako se kit našao na tom mestu.

Prema njihovim rečima, nema ničeg neobičnog da grbavi kit kruži Lamanšom, iako obično zaobilaze to područje zbog velikog pomorskog saobraćaja.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR