Glas Javnosti

FRANCUSKA MENJA ZAKON: Traži spas u strancima za nedostatak radnika

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Francuska vlada namerava da uvede izmene propisa za izdavanje boravišnih dozvola strancima, kako bi se nadoknadio nedostatak stručnih profesionalaca, a određenim tražiocima azila omogućilo da brzo dođu do radne dozvole.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Žerald Darmanin (Žerald Darmanen) i ministar rada Olivije Diso, potvrdili su u intervjuu za pariski dnevnik Figaro da će nacrt zakona biti poslat u parlament početkom 2023. godine, kako bi se uravnotežile potrebe tržišta rada i zabrinutost građana Francuske oko očuvanja nacionalnog identiteta, integracije stranaca i bezbednosti, prenosi Rojters.
Diso je ukazao da predlog zakona odražava "pragmatizam i realizam" francuske vlade i podsetio da najavljene reforme dolaze istovremeno kada i druge evropske zemlje ublažavaju svoje imigracione propise kako bi rešavale pritisak na tržište radne snage, prenosi portal Ekapija.

I nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) je ranije ovog meseca izjavio da bi najveća evropska ekonomija trebalo da privuče više stranih radnika i da olakša radno angažovanje ženama i starijim osobama kako bi se u godinama koje predstoji izbegli nedostatak radne snage i kriza penzionog sistema.
Španija je ove godine izmenila imigracione propise i dozvolila izdavanje radnih dozvola profesionalcima u ugroženim sektorima privrede.
Međutim, u Velikoj Britaniji, gde je Bregzit dodatno pogoršao situaciju sa nedostatkom stručne radne snage, premijer Riši Sunak (Rishi Sunak) ipak se suprotstavio zahtevima kompanija da se liberalizuju imigracioni propisi.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR