Glas Javnosti

POPUŠTAJU MERE A SVE VIŠE ZARAŽENIH? Kina ukida obavezu karantina za putnike koji ulaze u zemlju

Svet
Autor: Glas javnosti

Kina će 8. januara ukinuti obavezu karantina za putnike koji ulaze u Kinu, saopštila je Nacionalna zdravstvena komisija, što predstavlja veliki korak prema ublažavanju ograničenja na njenim granicama, uglavnom zatvorenih od 2020. godine.

Kineski odgovor na kovid-19 ublažiće se na kategoriju B sa sadašnje najviše kategorije A, saopštile su zdravstvene vlasti pošto je bolest postala manje virulentna i postepeno će evoluirati u uobičajenu respiratornu infekciju.

Tri godine mera nulte tolerancije – od zatvorenih granica do čestih zatvaranja – naštetile su kineskoj privredi i podstakle u novembru najveću demonstraciju javnog nezadovoljstva od 2012. godine kad je predsednik Si Đinping preuzeo vlast, piše N1.


Kina je ovog meseca napravila nagli zaokret u svojoj politici i ukinula ograničenja protiv kovida-19 pa se sada bolnice širom zemlje bore s talasom infekcija.

Ostali su na snazi strogi zahtevi za putnike koji ulaze u Kinu, uključujući pet dana obaveznog karantina u ustanovi pod nadzorom vlade i još tri dana izolacije kod kuće.

To ograničenje, kao i ono o broju putnika na međunarodnim letovima biće uklonjeno 8. januara. Međutim, putnici koji ulaze u Kinu moraće se podvrgnuti PCR testiranju 48 sati pre polaska, najavile su zdravstvene vlasti.

Pojednostaviće se aranžmani za dolazak stranaca u Kinu, na primer, radi poslovanja, kao i potrebne vize, saopšteno je.


Ulazak i izlazak putnika u morskim i kopnenim lukama postepeno će se obnoviti, dok će odlazna putovanja kineskih državljana biti obnovljena „na uredan način“, dodali su.

Kina od januara 2020. klasifikuje kovid-19 kao zaraznu bolest kategorije B, ali je upravljala njome prema protokolima kategorije A koji pokrivaju bolesti poput bubonske kuge i kolere, dajući lokalnim vlastima ovlašćenja da odrede karantin pacijentima, njihovim bliskim kontaktima i zatvore regione.

Dok Kina ublažava način upravljanja koronavirusom, Nacionalna zdravstvena komisija objavila je da će se ojačati protokoli za prevenciju i kontrolu epidemije u ključnim institucijama poput ustanova za starije osobe.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR