Glas Javnosti

TAJVAN TVRDI DA GA KINA UZNEMIRAVA: Kina u poslednja 24 sata u pravcu Tajvana poslala 39 aviona i tri broda

Svet
Autor: Glas javnosti

Kineska vojska poslala je 39 aviona i tri broda ka Tajvanu u poslednja 24 časa, u demonstraciji sile uperene ka tom ostrvu, saopštilo je tajvansko Minstarstvo odbrane.

Kinesko vojno uznemiravanje tog autonomnog ostrva, koje smatra svojom teritorijom, pojačano je poslednjih godina, a kineska vojska šalje avione ili brodove ka ostvu gotovo svakodnevno, navodi AP.

Juče i danas, trideset kineskih aviona prešlo je sredinu Tajvanskog moreuza, nezvaničnu granicu koju su nekad prećutno prihvatile obe strane, prenelo je tajvansko Ministarstvo nacionalne odbrane, piše N1.


Avioni su leteli do jugozapada ostrva, a zatim do jugoistočne strane, pre nego što su se vratili, prema dijagramu putanja leta koji je dao Tajvan. Među avionima bio je 21 borbeni avion J-16, četiri H-6 bombardera i dve letelice za rano upozorenje.

Tajvan je naveo da je pratio kinesko kretanje preko svog raketnog sistema baziranog na kopnu, kao i preko brodova svoje mornarice.

Kineska vojska održala je velike vojne vežbe u avgustu, kao odgovor na posetu predsednice donjeg doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu. Peking smatra posete predstavnika stranih vlada Tajvanu de fakto priznanjem ostrva kao nezavisnog i izazov kineskom suverenitetu nad ostrvom.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR