Prema izveštaju istraživačke agencije, tipični Okinavan može u proseku živeti 100 godina zdravog i produktivnog života.
Istaknute karakteristike okinavske dijete:
1. Dijeta sa ograničenjem kalorija: Smatra se da ograničenje kalorija poboljšava zdravlje i usporava proces starenja kod nekih životinjskih modela poput glodara ograničavajući njihov unos energije u ishrani ispod dnevnih prosečnih potreba.
2. Dijeta bogata antioksidantima: Okinavska dijeta sastoji se uglavnom od povrća, voća, korenja i krtola zelenog, narandžastog, žutog. Ove namirnice su bogati izvori antioksidativnih vitamina poput vitamina C, vitamina A i flavonoidnih polifenolnih jedinjenja poput ß-karotena, luteina, ksantina i minerala poput kalcijuma, gvožđa, kalijuma i cinka.
3. Nizak nivo masti i šećera: Okinava dijeta ima malo masti, sadrži samo 25% šećera i 75% žitarica u prosečnom unosu Japanaca u ishranu. Ograničavanje masti i šećera u ishrani može pomoći u sprečavanju koronarnih bolesti srca i rizika od moždanog udara.
4. Bogata vegetarijancima i morskim plodovima: Otočanina tradicionalna ishrana uključuje relativno malu količinu ribe i nešto više u obliku soje, niskokaloričnog povrća poput gorke dinje i drugih mahunarki . Gotovo se ne konzumira meso, jaja ili mlečni proizvodi.
U proseku, svaki Okinavan troši ne više od jedne kalorije po gramu hrane, a srednji indeks telesne mase (indeks telesne mase) je 20.