Glas Javnosti

Šta je okinavska dijeta ? Koja je tajna dugog životnog veka Okinava?

Život
Autor: Agroinfo.rs

Neko se može zapitati kako istočnoazijci, posebno Japanci, žive duže od svojih kolega u drugim delovima sveta. Autohtoni ostrvljani Okinave, smešteni na južnom vrhu Japana u prostranom Tihom okeanu, imaju zanimljiv plan ishrane.

Prema izveštaju istraživačke agencije, tipični Okinavan može u proseku živeti 100 godina zdravog i produktivnog života.

Istaknute karakteristike okinavske dijete:

1. Dijeta sa ograničenjem kalorija: Smatra se da ograničenje kalorija poboljšava zdravlje i usporava proces starenja kod nekih životinjskih modela poput glodara ograničavajući njihov unos energije u ishrani ispod dnevnih prosečnih potreba.
2. Dijeta bogata antioksidantima: Okinavska dijeta sastoji se uglavnom od povrća, voća, korenja i krtola zelenog, narandžastog, žutog. Ove namirnice su bogati izvori antioksidativnih vitamina poput vitamina C, vitamina A i flavonoidnih polifenolnih jedinjenja poput ß-karotena, luteina, ksantina i minerala poput kalcijuma, gvožđa, kalijuma i cinka.

3. Nizak nivo masti i šećera: Okinava dijeta ima malo masti, sadrži samo 25% šećera i 75% žitarica u prosečnom unosu Japanaca u ishranu. Ograničavanje masti i šećera u ishrani može pomoći u sprečavanju koronarnih bolesti srca i rizika od moždanog udara.
4. Bogata vegetarijancima i morskim plodovima: Otočanina tradicionalna ishrana uključuje relativno malu količinu ribe i nešto više u obliku soje, niskokaloričnog povrća poput gorke dinje i drugih mahunarki . Gotovo se ne konzumira meso, jaja ili mlečni proizvodi.

U proseku, svaki Okinavan troši ne više od jedne kalorije po gramu hrane, a srednji indeks telesne mase (indeks telesne mase) je 20.

Agroinfo.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR