Glas Javnosti

PEDRO SANČEZ: Sve zemlje u EU moraju priznati Palestinu

Svet
Autor: Glas javnosti

Španski premijer Pedro Sančez izjavio je danas da Evropa treba da prizna Palestinu iz "moralnih" i "geostrateških" razloga.

Sančez, 51-godišnji socijalista, dao je svoj prvi intervju španskom javnom servisu TVE otkako je osvojio novi četvorogodišnji mandat i nakon posete Izraelu, Palestini i Egiptu u svojoj prvoj stranoj poseti.


Španski premijer smatra da je došao trenutak da sve zemlje EU priznaju Palestinu, pošto su Palestincima i arapskim zemljama odavno obećale sprovođenje rešenja o dve države.

"To je ispravna stvar jer smo svih ovih godina gledali kako Izrael sistematski okupira palestinske teritorije na Zapadnoj obali, a sada gledamo i šta se dešava u Gazi", rekao je Sančez.

„Interes Evrope je da se ovo pitanje reši, pre svega zbog moralnih vrednosti, jer ono što vidimo u Gazi nije prihvatljivo“, ustvrdio je on.


„Geopolitički interes Evrope je i da stabilizuje region, koji, ako ne bude mira, može zapasti u krizu koja će se preliti na Liban, Egipat i Jordan, i destabilizovati Mediteran, region koji je nama važan", dodao je on.

Sančez traži da se organizuje međunarodna konferencija na kojoj bi učestvovali Izrael i Palestina, a sa koje bi obe zemlje izašle međunarodno i međusobno priznate, kako bi živele u miru i bezbednosti kao susedi.


On takođe smatra da Evropa ne može sebi da priušti dva otvorena ratna fronta, u Ukrajini i na Bliskom istoku, i da treba da prevlada diplomatija.

Sančez je na turneji po Bliskom istoku prozvao izraelsku vladu zbog ubijanja civila, posebno žena i dece, zatim je najavio priznanje Palestine. Izraelska vlada najoštrije je osudila njegove izjave i nastala je diplomatska kriza između dve mediteranske zemlje.


Sančez je sada utvrdio da su odnosi između Španije i Izraela "ispravni", ponovivši da je Španija od prvog dana osudila "ono što je Hamas uradio u Izraelu i da je uvek govorio da Hamas treba odmah i bezuslovno da oslobodi izraelske taoce".

Španski premijer je rekao da je za okončanje ove krize potrebno političko rešenje.


"Po mom sudu, to rešenje treba da se sprovede priznavanjem Palestine kao dela rešenja dve države“, istakao je on.

Španski parlament je 2014. godine izglasao da se vladi u Madridu odobri priznavanje Palestine, ali je Sančez, upitan šta se očekivalo priznanjem, rekao da je u rezoluciji takođe „navedeno da razne evropske zemlje to čine istovremeno sa Španijom. "

On je podsetio da je više od 140 zemalja sveta već priznalo državu Palestinu. Švedska, članica EU, učinila je to jednostrano.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR