Glas Javnosti

OVE PTICE IMAJU ZADATAK: Dobile posao od velikog značaja za grad, a plata je odlična

Svet
Autor: Glas javnosti

Jedna firma se dosetila kako da iskoristi ove jako pametne ptice za češćenje ulica.

Jedna švedska startap firma počela je da regrutuje vrane i obučava ih da skupljaju bačene opuške cigareta sa ulica i trgova Sederteljea, u blizini Stokholma.

U okviru ovog projekta, čiji je cilj smanjenje troškova uklanjanja otpada, vrane se obučavaju tako što im mašina koju je projektovala firma Korvid klining daje po malo hrane svaki put kada u nju ubace pikavac, kako prenosi Gardijan.

- To su divlje ptice koje učestvuju na dobrovoljnoj bazi - kaže Kristijan Ginter-Hansen, osnivač Korvid klininga.

Prema podacima fondacije Održimo Švedsku čistom, svake godine na ulicama gradova u zemlji bude bačeno preko milijardu opušaka cigareta, što čini oko 62 odsto ukupnog otpada.

Sedertelje godišnje na čišćenje ulica troši preko 1,9 miliona evra.

Gunter-Hansen procenjuje da bi zahvaljujući novoj metodi njegove firme troškovi povezani sa uklanjanjem opušaka sa ulica mogli da se smanje za bar 75 odsto.

Pilot projekat se sprovodi u Sederteljeu, nakon čega bi, ako se pokaže uspešnim, trebalo da se pokrene u Stokholmu i drugim gradovima.

Istraživanja su pokazala da su novokaledonijske vrane, koje pripadaju porodici korvide, kada je u pitanju rasuđivanje na nivou sedmogodišnjeg deteta. Smatra se da su one najpametnije i zbog toga najpogodnije za ovaj posao.

I ranije se više puta pokazalo da su ove ptice veoma dovitljive, kao kada na primjer orah iz kljuna bacaju na put i čekaju da naiđe automobil koji bi ga razbio.

- Ove ptice je najlakše obučiti i najveće su šanse da će one učiti jedna od druge. Istovremeno, postoji najmanji rizik da će neka od njih slučajno pojesti otpad - kaže Ginter-Hansen.

Prema njegovim rečima, procene ukupnih troškova skupljanja jednog opuška se kreću između 80 era i dve krune, a ako bi to radile vrane, troškovi bi opali na svega 20 era po opušku.

Tomas Ternstrom, zvaničnik iz opštine Sedertelje, kaže da bi bilo zanimljivo videti da li će ovaj pilot projekat biti uspešan i u drugim okruženjima.

- Takođe, veoma interesantno je što se pokazalo da možemo da naučimo vrane da skupljaju opuške a ne možemo da naučimo ljude da ih ne bacaju na zemlju - zaključuje on.

BONUS VIDEO: DRAGAN VUJKOVIĆ: RAZBIJEM ŽORŽA STANKOVIĆA, A ON BI NA REVANŠ SEKIROM

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR