Glas Javnosti

Kraljica ELIZABETA II ruši sve rekorde: Proslavlja 70 godina na tronu Ujedinjenog kraljevstva (FOTO+VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Ove godine kraljica Elizabeta II će proslaviti svoj platinasti jubilej, obeležavajući 70 godina godina kao monarh.


Na početku proslave, Njeno Veličanstvo je pogledalo izbor čestitki, pisama i umetničkih dela koje su joj poslala deca i drugi članovi javnosti povodom obeležavanja ovog i prethodnih jubileja.

Tako je izdvojila čestitku koju joj je godine 2002. za Zlatni jubilej, devetogodišnji Kris poslao Njenom Veličanstvu a koja je naslovljena sa „Recept za savršenu kraljicu“.

-tračak lojalnosti
- šaka kraljevskih mahanja
- šolja hrabrosti


Nakon nasleđivanja prestola 6. februara 1952, Elizabeta je postala poglavar Komonvelta i kraljica sedam nezavisnih država Komonvelta: Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Pakistana i Cejlona. Njeno krunisanje održano sledeće godine je bilo prvo koje je prenošeno na televiziji.

 
Od 1956. do 1992. broj njenih kraljevstava se menjao kako su neke teritorije dobijale nezavisnost, a neka kraljevstva su postale republike.
Danas, pored četiri prvonabrojane države, Elizabeta je kraljica Jamajke, Bahama, Grenade, Papue Nove Gvineje, Solomonskih Ostrva, Tuvalua, Svete Lucije, Sent Vinsenta i Grenadina, Antigve i Barbude i Sent Kitsa i Nevisa.

 
Ona je najstariji vladajući monarh na svetu i najdugovečniji britanski monarh.
Dana 9. septembra 2015. oko 18.30 časova po centralnoevropskom vremenu je postala britanski monarh koji je najduže vladao i ženski monarh koji je najduže vladao, čime je prestigla kraljicu Viktoriju.

BONUS VIDEO: NISTE ZNALI NEVERSTVO UNIŠTAVA

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR