Glas Javnosti

Odmazda Rusije za napad na Krimski most

Svet
Autor: Glas javnosti

Vladimir Putin, koji je jutros obavio konsultacije sa članovima nacionalnog Saveta bezbednosti, naveo je da je izvršen masovni udar visokopreciznim oružjem na objekte ukrajinske vojne infrastrukture

Ukrajinci su uz pomoć Britanaca udarili po Krimskom mostu na svoju štetu.

Rusija tek sprema ozbiljna i obuhvatna ofanzivna dejstva, ali je cele prošle noći gađala za ukrajinsku vojsku i režim važne infrastrukturne objekte po celoj teritoriji – od Harkova do Odese i Lavova.

Predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je jutros obavio konsultacije sa članovima nacionalnog Saveta bezbednosti, naveo je da je izvršen masovni udar visokopreciznim oružjem na objekte ukrajinske vojne infrastrukture – na vojne komande i energetske objekte – na predlog Ministarstva odbrane RF.

Putin je otkrio da je Ukrajina pokušava da onesposobi gasovod „Turski tok”.


Eksplozije su odjekivale u gotovo svim većim ukrajinskim gradovima: Kijevu, Krivom Rogu, Lavovu, Zaporožju, Ternopolju, Harkovu, Kremenčugu, Ivano-Frankovsku, Odesi, Dnjepru, Hmeljnickom…

U Kijevu su pogođena četiri objekta. Pored ostalih, i zgrada Službe bezbednosti Ukrajine (SBU).

Kijevsku termoelektranu je zahvatio požar. Obustavljeno je kretanje vozova metroa u Kijevu.

Bivši poslanik Vrhovne rade Ilja Kiva izjavio je da je jedna od meta bilo sedište neonacističke i terorističke organizacije Azov.

Ukrajinske železnice obavestile su putnike o oštećenju kontaktne mreže i „kašnjenju vozova”. Harkov je potpuno bez struje. Zaustavljen je saobraćaj na svim linijama metroa.

Efekti će se tek „sabirati”, ali je očito da je vojno-državni vrh Rusije odlučio da protiv kijevske hunte povede ozbiljniji rat –faktički, da se vrati onome što je ruska vojska radila tokom prve dve nedelje specijalne operacije kada je stigla i do Kijeva.

Da počinje nešto ozbiljno, potvrđuje i ova izjava predsednika Čečenije Ramzana Kadirova:

„Sada sam sto posto zadovoljan specijalnom operacijom. Zelenski se žali zbog udara po Kijevu i drugim gradovima, a Ukrajina već godinama granatira republike Donbasa. A kako si ti, naivčino Zelenski, sve zamišljao: ti možeš, a drugi ne mogu? Odnosno, osam godina je bilo moguće bombardovati civile, uništavati infrastrukturu gradova Donbasa, raketirati nuklearnu elektranu, dizati u vazduh mostove, pucati na važne objekte, a čim rakete počnu da padaju na tvoju glavu, odjednom – niko to ne sme da radi”.



Kadirov je podsetio Zelenskog na Putinovo upozorenje da „Rusija još nije počela da ratuje” i pozvao ga da prestane da kuka, posavetovavši mu da beži na Zapad.

Predsednik Krima Sergej Aksjonov je potvrdio da je došlo do „promene pristupa specijalnoj operaciji u Ukrajini”. On je ukazao: „Da je svakodnevno uništavana infrastrukture Ukrajine, već u maju bi specijalna operacija bila završena i režim Zelenskog bi bio poražen. Nadam da odsad više neće biti snižavanja tempa operacija”.

Moskvoski vojni ekspert Boris Rožin je uveren:

„Raketni udari po ukrajinskoj infrastrukturi moraju odsad biti sistematični. Za to imamo sve što je potrebno. Ovo što je počelo – dobar je znak. Utoliko pre što SAD i Velika Britanija nisu računale na razaranja Ukrajine posle terorističkog napada na Krimski most, a Zelenski je to očekivao još manje. Sada je važno da ne stanemo, pogotovo što Zapad neće zaustaviti ni svoj ni ukrajinski rat protiv Rusije”.

Rožin naglašava: „Moramo nastaviti sa masovnim udarima, uništavajući energetsku infrastrukturu Ukrajine. Vreme je za skidanje rukavica. Razgovori su završeni. U mogućnosti smo da nastavimo i da zadajemo i mnogo jače udarce”.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR