Glas Javnosti

Ruski hakeri paralisali američke aerodrome

Svet
Autor: Glas javnosti

Više od deset aerodromskih veb sajtova, uključujući one za neke od najvećih aerodroma u SAD, u ponedeljak ujutru su bili nedostupni, a hakeri koji govore ruski jezik su preuzeli odgovornost.

Nisu prijavljeni nikakvi neposredni znaci uticaja na stvarno funkcionisanje aerodroma i putovanje avionom, što sugeriše da problem može postojati samo za ljude koji su tražili informacije o putovanju.

„Očigledno, to pratimo i nema zabrinutosi da će operacije biti prekinute“, rekao je Kiersten Todt, šef osoblja američke Agencije za sajber bezbednost i infrastrukturnu bezbednost, u ponedeljak na bezbednosnoj konferenciji u Džordžiji.



14 veb sajtova, uključujući i onaj za međunarodni aerodrom u Atlanti su bili meta napada. Tamošnji zaposleni je rekao za CNN da nema operativnih uticaja. Veb sajt međunarodnog aerodoma u Los Anđelesu je ranije bio van mreže, ali je kasnije obnovljen.

Među pogođenim aerodromima su i Međunarodni aerodrom O’Hare u Čikagu, kao i aerodrom LaGvardija u Njujorku, navode CNN i ABC.

Ruski hakeri preuzeli odgovornost

Hakerska grupa poznata kao Kilnet, navela je više aerodroma u SAD kao svoje mete. Pojačali su aktivnost „napada“ u zemljama NATO-a nakon februarske invazije Rusije na Ukrajinu. Labavo organizovani „hakeri“ su politički motivisani da podrže Kremlj, ali njihove veze sa Moskvom nisu poznate. Za sada nema dokaza da je ruska vlada umešana u rukovođenje ovom napadom.

Grupa je prošle nedelje preuzela odgovonost za izbacivanje van mreže veb-sajtove američkih država. Kilnet je okriveljen za kratkotrajno rušenje veb stranice američkog Kongresa u julu i za sajber napade na organizacije u Litvaniji nakon što je ta zemlja u junu blokirala isproruku robe ruskoj eksklavi Kalinjingrad.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR