Glas Javnosti

OBUSTAVLJENE SMRTNE KAZNE NA KRATKO: Istraga i suspenzija smrtne kazne u Alabami zbog tri neuspela pokušaja

Svet
Autor: Glas javnosti

Guvernerka Alabame Kej Ajvi (Kay Ivey) zatražila je privremeni prekid sprovođenja smrtnih kazni u toj američkoj saveznoj državi i naredila da se od "glave do pete" preispita ceo sistem sprovođenja najteže kazne nakon što je primena smrtonosne injekcije treći put zakazala.

Borci protiv smrtne kazne u SAD ocenjuju da je takav rezultat bez presedana.

Iz kancelarije Kej Ajvi je saopšteno da je ona zatražila od glavnog tužioca Stiva Maršala (Steve Marshall) povlačenje naloga za pogubljenje dvojice osuđenih na smrt, a od državnog Zavoda za izvršenje sankcija da u potpunosti preispita sistem sprovođenja smrtne kazne u Alabami.


Ajvi je takođe zatražila od Maršala da ne zakazuje nova pogubljenja dok revizija sistema ne bude okončana.

Zahtev guvernerke Alabame je usledio nakon neuspeha pogubljenja Keneta Judžina Smita (Kenneth Eugene Smith), koje je pokušano prošlog utorka.

To je drugi takav slučaj u Alabami u poslednja dva meseca, a treći je od 2018. godine, što je bez presedana, piše N1.

Prošlog jula, jedno pogubljenje je uspešno sprovedeno, ali tek nakon tročasovnog odlaganja koje je, barem delimično, posledica istog problema sa intravenoznim ubrizgavanjem smrtonosne supstance.

Poričući da su zavodski zvaničnici ili policajci krivi za probleme, Ajvi je ocenila da se „ovde radi o pravosudnim taktikama i kriminalcima što otimaju sistem“.

„U ime žrtava i njihovih porodica, ovo moramo da obavimo kako treba“, rekla je guvernerka.

Komesar za izvršenje sankcija Džon Ham (John Hamm) rekao je da je Zavod u potpunosti privržen reviziji sistema i izrazio uverenje „da to mogu obaviti kako treba“.

„Sve je na stolu – od naše pravosudne strategije u vezi sa žalbama pred samo izvršenje do toga kako obučavamo i pripremamo, kako uređujemo redosled i određujemo minutažu događaja na dan pogubljenja i kakvo se osoblje i oprema koriste“, naveo je Ham u saopštenju koje je objavila kancelarija guvernerke.

Tužilac Maršal je „pročitao guvernerkine i komesarove komentare sa zanimanjem, i imaće da kaže više na ovu temu nešto kasnije“, rekao je tužiočev portparol Majk Luis (Mike Lewis).

Centar za informisanje o smrtnoj kazni, organizacija koja se bori protiv najteže kazne u SAD i poseduje veliku baza podataka u vezi sa njom, saopštila je da nijedna druga američka država osim Alabame nije morala da zaustavi pogubljenje koje je u toku još od 2017. godine kada je u Ohaju obustavljeno sprovođenje smrtne presude Alve Kempbela (Alva Campbell) usled toga što tehničari nisu uspeli da mu pronađu venu u koju bi ubrizgali smrtonosnu supstancu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR