Glas Javnosti

Amerika nagađa o tome šta je sledeći korak Rusa

Svet
Autor: Glas javnosti

Pojačani ruski raketni napadi u Ukrajini delimično su osmišljeni i zato da bi se oslabila protivvazdušna odbrana Kijeva i da bi Rusija konačno ostvarila dominaciju nad ukrajinskim vazdušnim prostorom, rekao je visoki zvaničnik Pentagona. Rusija je proteklih dana raketirala gradove širom Ukrajine u sklopu jedne od najžešćih serija raketnih napada otkako je započeo sukob.

Ukrajinska strana kaže da su ruski udari onesposobili gotovo polovinu ukrajinskog energetskog sistema, što, s obzirom na dolazak zime, ukazuje na potencijalnu humanitarnu katastrofu.

Kolin Kal, glavni politički savetnik Pentagona, upozorava kako se Moskva istovremeno nada da će iscrpiti ukrajinsku protivvazdušnu odbranu koja je dosad sprečavala rusku vojsku u nastojanju da uspostavi dominaciju nad ukrajinskim nebom.

Zapadni vojni stručnjaci uveliko su očekivali da će ruska vojska pokušati odmah da uništi ukrajinske vazdušne snage i PVO jer je to ključan element moderne vojne strategije, koji omogućuje bolju podršku kopnenim snagama.

Ali ukrajinska vojska je ruskim avionima zapretila raketama zemlja-vazduh i ostalim sistemima protivvazdušne odbrane. Ruske snage još uvek ne vladaju ukrajinskim vazdušnim prostorom. Taj rani ruski vojni neuspeli cilj bio je ključni razlog ruskih problema u Ukrajini.

Kal je kazao kako "veruje da je Ruse najviše iznenadilo to u koliko je meri ukrajinska PVO bila snažna od samog početka sukoba".

"Velikim delom to je uspeh samih Ukrajinaca ali i činjenice da su im Sjedinjene Države i ostale zemlje saveznice pružile veliku podršku u oružju i novcu", istakao je.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR