Glas Javnosti

Objavljena imena TVORACA biloškog oružja Pentagona u Ukrajini

Svet
Autor: Glas javnosti

Ministarstvo odbrane Rusije navelo je danas imena ljudi koji su, prema njegovim informacijama, učestvovali u stvaranju komponenti biološkog oružja u Ukrajini.

David Mustra – blisko povezan sa drugim izvođačem iz Pentagona Metabiota i nadgledao je biomonitoring i prenos informacija, ranije je vodio vojno-biološke projekte u Ukrajini i istočnoj Evropi u okviru Programa saradnje za smanjenje pretnji

Meri Gutijeri – predstavnica “Metabiota” u Ukrajini i od poverenja Hantera Bajdena, njena kompanija je poznata po svojim istraživanjima u predviđanju izbijanja zaraznih bolesti i bila je uključena od strane Pentagona u modeliranje epidemiološke situacije na postsovjetskom prostoru.


Skot Tornton – nadgledao je nadogradnju laboratorija, savetovao ukrajinsko osoblje o rukovanju visokorizičnim patogenima u ukrajinskim DTRA projektima.
Robert Poup – u to vreme službenik Pentagona za smanjenje pretnji (DTRA) i direktor Kooperativnog programa za smanjenje pretnji, čija je svrha bila uključivanje postsovjetskih zemalja u vojno-biološke aktivnosti, autor ideje formiranja Centralnog skladišta posebno opasnih mikroorganizama u Kijevu

Džoana Vintral – šefica kancelarije DTRA u Ukrajini, vodila je koordinaciju vojno-bioloških projekata i selekciju izvođača, pod njenim nadzorom su realizovani američki projekti UP-4, UP-6, UP-8 za proučavanje smrtonosnih patogena, uključujući antraks, krimsku groznicu i leptospirozu

Lens Lipenkot – šef ukrajinskog odeljenja “Black and Veach”, glavni kontakt za Ministarstvo odbrane i Ministarstvo zdravlja Ukrajine, njegova kompanija od 2008. godine sprovodi projekte za Pentagon za proučavanje potencijalno opasnih bioagensa – među njima UP -1 za proučavanje rikecije i krpeljnog encefalitisa kod artropoda na severozapadu Ukrajine i UP-2 o uvođenju daljinskog praćenja incidencije tularemije i antraksa na ukrajinskim biološkim objektima

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je još 24. marta da je investicioni fond Rozemont Seneka, koji vodi Hanter Bajden, umešan u finansiranje bioloških laboratorija u Ukrajini. Te tvrdnje nekoliko dana kasnije potvrdio je i britanski list Dejli Mejl.

Podsećamo, prema otkriću Dejli Mejla, Hanter Bajden je pomogao medicinskoj kompaniji Metabiota da zaključi višemilionski ugovor sa vladom SAD, odnosno sa kompanijom Black & Veatch, koja je za američko Ministarstvo odbrane radila na istraživanju smrtonosnih patogena, koji bi se mogli koristiti kao biološko oružje.

Pored ovoga, Bajden je predstavnike Metabiote povezao sa rukovodstvom ukrajinske energetske kompanije Burisma Holdings, u cilju sprovođenja „naučnog projekta“ koji, kako navodi Dejli Mejl, uključuje laboratorije za biološku bezbednost na visokom nivou u Ukrajini. time je Bajden mlađi bio ključan u omogućavanju Metabioti da sprovede istraživanje patogena samo nekoliko kilometara od granice sa Rusijom.
Procureli mejlovi takođe pokazuju da se potpredsednica Metabiote Meri Gutijeri obratila Hanteru Bajdenu 2014. sa pitanjem kako bi kompanija mogla da doprinese „kulturnoj i ekonomskoj nezavisnosti od Rusije“ i njenom uklapanju u zapadno društvo, piše Sputnjik.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR