Glas Javnosti

EVO, OVAKO SMO IH POBILI! Pentagon objavio snimak ubistva porodice sa sedmoro dece (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Pentagon je objavio snimak napada američkog drona izvršenog u Kabulu u kojem su prošle godine ubijeni civili.

Radi se o jednoj od poslednjih američkih misija u Avganistanu pre nego je Vašington odlučio da završi dvadesetogodišnji rat i povuče snage iz ove zemlje.

Oznaka tajnosti je skinuta sa 25-minutnog videa koji prikazuje trenutak napada drona i pogibiju avganistanskog humanitarnog radnika te još devet civila među kojima je bilo sedmoro dece. U trenutku napada su se iznad Kabula nalazila dva američka drona, a to se dogodilo 29. avgusta 2021. godine.

Američka vojska je prvobitno tvrdila da su meta bili članovi terorističke grupe ISIL koji su transportovali eksploziv, a jedan zvaničnik je istakao da je operacija bila "ispravna". Ipak, kasnije su izjave povučene jer je ustanovljeno da su zapravo ubijeni civili.

Pre izvršenja napada dva MQ-9 Raptor drona su pratila belu Tojotu Korolu kojom je upravljao kasnije identifikovani muškarac Zemari Ahmadi, humanitarni radnik iz organizacije Nutrition and Education International s bazom u SAD-om. Nakon što su ga sledili određeno vreme, Ahmadijev automobil je pogođen dok je ulazio na prilaz svoje kuće. Eksplozija je razorila imanje, a poginuo je Ahmadi zajedno sa sedmero dece koja su izašla kako bi ga pozdravila. Takođe, poginula su još dva člana porodice.

Američke vazdušne snage su provele istragu nakon koje je zaključeno da operacijom nisu prekršeni zakoni, a nije predložen ni disciplinski postupak protiv odgovornih iako je snimak dokazao prisustvo barem jednog deteta blizu mesta događaja dve minute pre napada. Pentagon je tvrdio da je bilo lako prevideti nešto u realnom vremenu,piše Klix.

Video je objavljen i zahvaljujući borbi Timesa te tužbi koja se odnosi na slobodu informisanja. Ovo je prvi video koji pokazuje da nisu ubijeni teroristi uprkos tvrdnjama vojske. Russia Today piše da je Pentagon pokušao povezati pogibiju civila s drugom eksplozijom u blizini Ahmadijevog doma sugerišući da je on ipak imao bombu u automobilu. Kasnije je saopšeno da je "vatrena kugla" verovatno rezultat eksplozije propanskog rezervoara.

BONUS VIDEO: Bivši policajac o fatalnoj grešci u potrazi za Splićaninom

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR