Glas Javnosti

Novi protesti potresaju Senegal dok se broj poginulih povećava

Svet
Autor: Glas javnosti

U subotu su izbili novi sukobi između pristalica opozicije i senegalske policije u delovima glavnog grada Dakara, trećeg dana protesta u toj zapadnoafričkoj zemlji izazvanih krivično gonjenjem jednog opozicionog lidera, prenosi Rojters.

Demonstranti su uveče izašli na ulice, postavljajući barikade i paleći smeće u HLM distriktu. Policija tamo i u stambenoj četvrti Ngor ispalila je suzavac u pokušaju da rastera bijesnu masu.

Benzinske pumpe i supermarket su opljačkani preko noći, a nekoliko okruga je posuto ruševinama i zapaljenim gumama.

„Policija nije mogla ništa da uradi… Policija je morala da ode nakon nekoliko pokušaja da kontroliše masu granatama sa suzavcem“, rekla je stanovnica Khadija u supermarketu prepunom polomljenih polica, blata i smeća u gusto naseljenom Grand Jofu u Dakaru.

Policija je saopštila da je broj mrtvih u nasilju od četvrtka porastao na 15 nakon šest smrtnih slučajeva u petak, čime su protesti bili među najsmrtonosnijim u poslednjih decenija. Predsedništvo je saopštilo da su među ubijenima dva pripadnika snaga bezbednosti.

Katalizator najnovijih nemira bila je presuda u četvrtak opozicionom lideru Usmanu Sonku u dvogodišnjem slučaju silovanja. Njegove pristalice kažu da je tužilaštvo politički motivisano i da on negira bilo kakvo krivično delo.

U četvrtak je oslobođen optužbi za silovanje, ali je proglašen krivim za korupciju maloletnika i osuđen na dve godine zatvora. Ta kazna bi mogla da ga spreči da se kandiduje na predsedničkim izborima u februaru, a demonstranti su poslušali njegov poziv da izazovu vlasti.

Vlada je angažovala vojsku da podrži policiju koja je stacionirana po gradu. Okrug Dakar u Uakamu delovao je mirno u subotu uveče, ali više desetina vojnika je čuvalo tamo opustošenu benzinsku pumpu.

Abdou Ndiaie, vlasnik obližnje radnje na uglu, rekao je da je prethodna dva dana zatvorio rano i otvorio kasno u subotu, plašeći se nemira.

„Tako smo uplašeni jer ne znate kada će doći gužva, a kada dođu, uzmu… vašu robu, oni su lopovi“, rekao je on u magacinu prepunom vreća sa hranom i kućnim potrepštinama.

Senegal, koji se dugo smatrao jednom od najstabilnijih demokratija u regionu, viđao je ponekad nasilne demonstracije opozicije izazvane Sonkovim sudskim slučajem, kao i zabrinutost da će predsednik Meki Sal pokušati da zaobiđe ograničenje od dva mandata i ponovo se kandiduje u februaru.

Sal ovo nije ni potvrdio ni demantovao.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR