Glas Javnosti

HAOS NA ULICAMA: Neredi u Senegalu zbog odlaganja predsedničkih izbora

Svet
Autor: Glas javnosti

Neredi su danas izbili u Dakaru, glavnom gradu Senegala, gde su žandarmi suzavcem rasterali nekoliko stotina ljudi na protestu protiv odlaganja predsedničkih izbora, javila je agencija Frans pres.

Na poziv nekoliko predsedničkih kandidata, muškarci i žene svih uzrasta, mašući senegalskim zastavama ili u dresu fudbalske reprezentacije okupilo se na jednoj od glavnih saobraćajnica u Dakaru.

Žandarmi, raspoređeni u velikom broju, ispalili su suzavacna demonstrante, koji su ih gađali kamenicama.


To su prvi protesti posle izjave predsednika Senegala Makija Sala (Macky Sall) da se predsednički izbori zakazani za 25. februar odlažu na neodređeno vreme.

Sal je u subotu rekao da je na neodređeno vreme odložio predsedničke izbore zakazane za 25. februar, posle formiranja parlamentarne komisije koja istražuje dvojicu sudija Ustavnog saveta, čiji je integritet u izbornom procesu osporen.

Predsednik Senegala je doneo tu odluku nekoliko sati pre početka izborne kampanje za predsedničke izbore, za koju je trebalo da se takmiči čak 20 kandidata, ali bez dva poznata opoziciona lidera.

„Pokrenuću otvoreni nacionalni dijalog, kako bi se stvorili uslovi za slobodne, transparentne i inkluzivne izbore“, rekao je Sal, ne navodeći datum izbora.

To je prvi put od 1963. da su u Senegalu odloženi predsednički izbori.

Sal, izabran 2012. na sedam godina i ponovo izabran 2019. na pet godina, u julu prošle godine je rekao da se neće kandidovati za novi mandat.

On je u septembru imenovao premijera Amadua Baa (Amadou Ba) za svog naslednika.

Ustavni savet je odbacio kandidaturu nekoliko desetina ljudi.

Među njima su dva opoziciona lidera. Prvi je Usman Sonko (Ousmane), koji je u zatvoru od jula zbog pozivanja na pobunu, a drugi je Karim Vad (Wade), ministar i sin bivšeg predsednika Abdulaja Vada (Abdoulaye), koji je vladao od 2000. do 2012. godine.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR