Glas Javnosti

Nemci jedu manje mesa zbog inflacije

Svet
Autor: Glas javnosti

Nemci jedu sve manje mesa, a 2022. godine, je potrošnja u poređenju s prethodnom godinom pala je za 4.2 kilograma, saopštila je Savezna poljoprivredna informativna kancelarija.

"2022. prosečna potrošnja mesa po glavi stanovnika iznosila je 52 kilograma, što je 4.2 kilograma manje nego 2021.", kažu u saopštenju.

Time je, kako je rečeno, ostvarena najniža vrednost otkako se 1989. godine, vodi ova statistika. Analitičari ukazuju na stalni trend pada potrošnje mesa, ali i na nagli pad. "Godišnji pad potrošnje je dvostruko viši nego protekle godine", rekla je Heike Harstick, direktorka Udruženja mesnih prerađivača Nemačke.


Razlog inflacija, a ne vegetarijanstvo


Ona kao razlog za nagli pad potrošnje vidi u poraslim cenama živežnih namirnica. 

"Inflacija vodi ka smanjenju potrošnje. Svinjetina, govedina i teletina su 20 odsto skuplje nego 2021.", rekla je Harstick.

Gledano po vrsti mesa, najveći pad je zabeležen kad je u pitanju svinjetina (2.8 kg), zatim govedina (0.9 kg) te piletina (0.4 kg). Većina stručnjaka razlog za nagli pad potrošnje vidi u poskupljenju, a ne u okretanju Nemaca vegetarijanskoj prehrani i mesnim zamenama.


"Udeo ovih proizvoda u ukupnoj potrošnji je premali da bi uticao na statistike potrošnje mesa", kazao je jedan stručnjak. Smanjena potrošnja se odražava i na smanjeni uzgoj: 2022. godine, je uzgojeno 9.8 odsto manje svinja i 8.2 odsto manje goveda nego 2021. godine.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR